eur:
393.46
usd:
366.96
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Kanada kiszáll az Iszlám Állam elleni katonai akciókból

Kanada kiszáll az Iszlám Állam elleni katonai akciókból - erősítette meg a kampányban elhangzott ígéretét első sajtótájékoztatóján az ország megválasztott miniszterelnöke.

"Alig egy órája telefonon beszéltem Barack Obama amerikai elnökkel, és szót váltottunk arról, hogy Kanada továbbra is elkötelezett partnere az Iszlám Állam elleni koalíciónak" - mondta első sajtótájékoztatóján az ország megválasztott miniszterelnöke Justin Trudeau.

Hozzátéve: "Az amerikai elnök megértette elkötelezettségemet, amit a kampányban jeleztem, hogy az ország befejezi szerepvállalását a katonai akciókban" - jelentette be a liberális párt színeiben hétfőn választást nyert politikus.

Kanada továbbra is kiveszi részét az iraki erők kiképzéséből, valamint a térségbeli humanitárius erőfeszítésekből. Azonban visszavonja repülőgépeit, a terrorszervezet ellen Irakban és Szíriában támadó koalíció kötelékében részt vevő hat CF-18-as vadászbombázóját. Arra az újságírói kérdésre, hogy pontosan mikor vonják ki a gépeket, nem tudott válaszolni, az eredeti tervek szerint 2016 márciusáig mindenképpen maradtak volna a Kanadai repülők.

Ugrósdy Mártont, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint a lépés gyengítheti Ottawa helyzetét például a NATO-n belül.

A sajtótájékoztatón részben valószínűleg a katonák kivonását kompenzálandó Justin Trudeau jelezte, kész a klímaváltozással kapcsolatos amerikai álláspont támogatásra, valamint Kanadának a környezetvédelmi ügyekben való fokozottabb szerepvállalására.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×