eur:
393.94
usd:
367.76
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Aknamentesítőket keresett fel Daniel Craig ENSZ-nagykövetként

Aknamentesítőket tekintett meg munka közben Cipruson a James Bondként világhírűvé vált Daniel Craig a taposóaknák és a háborús robbanóanyagok elleni küzdelem ENSZ-nagyköveteként.

Az ebbéli minőségében első "küldetését" teljesítő brit filmszínész felkereste az ENSZ-békefenntartók által ellenőrzött ütközőövezetet a kettéosztott szigetországban, és elment egy aknamezőre is, ahol az ENSZ egy kambodzsai szakértőkből álló húszfős aknamentesítő egysége dolgozik a taposóaknák ártalmatlanításán.

A látogatásról kiadott ENSZ-közlemény szerint Craig reményét fejezte ki, hogy ő lesz "az első és utolsó nemzetközi aktivista, aki taposóaknákat lát ezen a gyönyörű szigeten".

Az elmúlt tíz évben az ENSZ már több mint 27 ezer taposóaknát szedett fel az 1974-ben kettévált ország ütközőzónájában, de több ezerre becsülik a megmaradt aknák számát.

Az aknák többségét a török hadsereg telepítette a sziget törökök lakta északi részének 1974-es megszállása idején. A törökök azért vonultak be, mert a ciprusi hadseregnek a Görögországgal való egyesülés hívei puccsal magukhoz ragadták a hatalmat.

A szuperügynök-alakításaival világhírűvé vált 47 éves brit filmsztárt áprilisban kérte fel Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, hogy a taposóaknák és a háborús robbanóanyagok elleni küzdelem nagykövete legyen.

"A filmekben James Bond gyilkosságra van felhatalmazva, önt most életmentésre hatalmazzuk fel" - mondta neki akkor a világszervezet vezetője. A főtitkár reményét fejezte ki, hogy a világ leghíresebb titkosügynökét alakító sztár támogatást szerez az ENSZ aknamentesítési kampányának.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×