eur:
394.25
usd:
370.79
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Kurd lázadókat öltek meg egy török városban

Legkevesebb harminc ember halt meg a biztonsági erők és a kurd felkelők közötti összecsapásokban a törökországi Cizre városában a kijárási tilalom hat nappal ezelőtti elrendelése óta - közölte csütörtökön a török belügyminiszter.

Selami Altinok sajtótájékoztatóján elmondta, hogy harcokban, amelyek a többségében kurd lakosságú délkeleti városban zajlanak, péntek óta 30-32 lázadó és egy civil halt meg.

A kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) tájékoztatása szerint ezzel szemben 21 civilt öltek meg az elmúlt héten a kurd többségű városban.

A HDP mintegy harminc képviselője az utóbbi napokban megpróbált bejutni a török hatóságok által lezárt Cizrébe, Sirnak tartomány kormányzója azonban megtiltotta számukra a belépést a városba, a biztonsági erők pedig páncélosokkal állták útjukat.

A tárcavezető ennek kapcsán leszögezte, hogy a kurdpárti török képviselőket nem fogják beengedni Cizrébe.

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű lázadószervezet és a török biztonsági erők között hároméves tűzszünet után, a július 20-i suruci merénylet óta újultak ki az összecsapások. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet számlájára írt terrorcselekmény kapcsán a PKK azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy nem védelmezik a kurdokat, ezért ismét támadásokba kezdett a török biztonsági erők tagjai ellen. A török légierő válaszul július 24. óta légicsapásokat mér a PKK észak-iraki és délkelet-törökországi állásaira.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×