eur:
393.83
usd:
365.5
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Szankciót kér a belügyminiszter Sepsiszentgyörgyön

Az érintettek felelősségre vonását és megbírságolását kérte a román belügyminisztérium honlapján közzétett nyilatkozatban Gabriel Oprea miniszter amiatt, hogy kedden, a román csapatok 1944-es sepsiszentgyörgyi bevonulásának évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a szervezők nem tűzhették ki a román zászlót a városháza tornyára.

Az önkormányzat a Háborús Veteránok és Tisztek Egyesülete beadványára adott válaszban korábban azt közölte, hogy műszaki okok miatt nincs lehetőség a lobogó kihelyezésére. Az indoklás szerint a felújítás alatt álló városháza tornyára olyan csúcsdíszt helyeztek, amely villámhárító is, ami nem teszi lehetővé a zászló kitűzését.

A román hatóságok a román államiság székelyföldi szimbólumának tekintik a sepsiszentgyörgyi városháza tornyára 1944-ben kitűzött zászlót.

"A román zászló közhivatalra való kitűzésének az elutasítása oktalan provokáció bármely választott vezető részéről" - idézte a közlemény a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő Gabriel Opreát.

"Romániában a nemzeti szimbólumok tiszteletben tartása nem csupán egy opció, és nem függ a közösség etnikai összetételétől, sem pedig egyes választott vezetők kényétől-kedvétől. Az alkotmány értelmében Románia szuverén, független, egységes és oszthatatlan nemzetállam és így is kell maradnia" - fogalmazott a belügyminiszter.

Gabriel Oprea pártja, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) ugyanakkor azonnali lemondásra szólította fel Sepsiszentgyörgy elöljáróit.

A keddi sepsiszentgyörgyi ünnepségre katonákból álló staféta szaladt Bukarestből Sepsiszentgyörgyre a zászlóval, amelyet háborús veteránok jelenlétében szerettek volna az épület tornyára kitűzni. A Maszol.ro hírportál beszámolója szerint a zászló kitűzéséhez egy létrás tűzoltókocsit is a helyszínre vezényeltek, a művelet azonban nem volt sikeres. A rendezvényen nem vettek részt Sepsiszentgyörgy elöljárói, akik korábban közölték, hogy a felújítási munkálatok ellenére a polgármesteri hivatal homlokzatára kitűzik a román zászlót.

Romániában a törvény azt írja elő, hogy a közintézmények homlokzatára kell kitűzni Románia és az Európai Unió zászlaját. A középületek tornyára kitűzött zászlókról nem rendelkezik jogszabály. A törvényt szűkítő módon értelmezte a kormányt képviselő Kovászna megyei prefektus, amikor a zászlók mellé kitűzött székely zászlók eltávolítására kötelezte az önkormányzatokat. A beszűkítő törvényértelmezést a bíróságok is megerősítették a székelyzászló-ügyben kimondott ítéleteikben.

Sepsiszentgyörgy korábbi polgármesterére, Albert Álmosra 2002-ben tetemes pénzbírságot rótt ki a prefektus, amikor eltávolíttatta a városháza tornyára kitűzött román zászlót, és a bírságot a volt polgármesternek bírósági úton sem sikerült érvénytelenítenie. 2010-ben azonban az Emberi Jogok Európai Bírósága kártérítés fizetésére kötelezte a román államot amiatt, hogy a román bíróságok indoklás nélkül utasították el a volt polgármester zászlóügyben benyújtott óvását.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×