eur:
392.88
usd:
368.29
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Afroamerikaiak ezreit lincselték meg 1877 és 1950 között az Egyesült Államokban

Majdnem négyezer afroamerikait lincseltek meg 1877 és 1950 között az Egyesült Államok déli részének 12 államában, ami átlagosan heti több mint egy esetet jelent 73 éven keresztül - derült ki egy új tanulmányból.

Az Equal Justice Initiative nevű alabamai emberi jogi szervezet éveket töltött az általa faji terrorizmusnak nevezett jelenség felkutatásával, és számtalan olyan helyszínt keresett fel, ahol annak idején a brutális gyilkosságok történtek. A szervezet 3959 lincselést dokumentált Alabama, Arkansas, Florida, Georgia, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Észak- és Dél-Karolina, Tennessee, Texas és Virginia államokban.

A szervezet hétszázzal több esetet tárt fel, mint bármely korábbi tanulmány, amely az 1877 és 1950 között az Egyesült Államok déli részén meglincselt afroamerikai férfiak, nők és gyermekek számát becsülte fel. A dokumentumok szerint annak idején több ezer fehérbőrű amerikai, köztük megválasztott tisztviselő gyűlt össze a nyilvános lincselésekre, amelyek során megkínozták és megcsonkították az áldozatokat.

A szervezet jelentése szerint az ilyen alkalmakkor képeslapokat gyártottak a holttestekről készített fényképekből, az utcai árusok ételt kínáltak, a nézők limonádét és whiskyt szürcsöltek, és az áldozatok testrészeit szuvenírként osztották szét az egybegyűltek között. A jelentése szerint a lincselés az egész afroamerikai közösség gyötrésére szolgáló taktika volt, és nem csupán egyetlen állítólagos elkövető megbüntetésére szolgált.

Több száz olyan áldozat volt, akit anélkül öltek meg, hogy komoly bűncselekménnyel vádolták volna meg. Ilyen ok lehetett, ha a fekete nem volt hajlandó lelépni a járdáról, vagy mert meglökött egy fehér nőt. A jelentés szerint ebben az időszakban egyetlen fehérbőrű embert sem ítéltek el gyilkosságért afroamerikai ember meglincselése miatt az Egyesült Államokban.

"A lincselés mélyrehatóan befolyásolta a faji kapcsolatokat az Egyesült Államokban, és jelentős hatással volt az afroamerikaiak földrajzi, politikai, társadalmi és gazdasági helyzetére, olyan módokon, amelyek még ma is szemmel láthatóak" - olvasható a jelentésben.

Az afroamerikaikat még ma is aránytalanul nagyobb valószínűséggel tartóztatják le, ítélik el bűncselekményért, küldik börtönbe, vagy ítélik halálra az Egyesült Államokban. Az Equal Justice Initiative célja, hogy pénzt gyűjtsön és emlékművet állítson a lincselések áldozatainak emlékére.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×