eur:
392.72
usd:
366.5
bux:
66400.33
2024. április 25. csütörtök Márk

Ukrajna és a Közel-Kelet a fő téma a müncheni biztonságpolitikai konferencián

Minden korábbinál több magas rangú politikus, katonai és gazdasági vezető vesz részt a pénteken kezdődő 51. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC), amelynek legfontosabb témája az ukrán válság és a közel-keleti helyzet.

A biztonságpolitika davosi fórumának is nevezett tanácskozás példátlanul feszült helyzetben kezdődik, hiszen az ukrán-orosz konfliktus miatt "az egész európai biztonsági rendszer válságba jutott", az Iszlám Állam terrorszervezet előretörése pedig "káoszt okozhat a Közel-Keleten" - mondta a konferencia igazgatója, Wolfgang Ischinger egy berlini háttérbeszélgetésen.

A vasárnapig tartó fórumon várhatóan rekordszámú résztvevővel, csaknem 20 állam-, illetve kormányfővel, nagyjából 60 védelmi miniszterrel és külügyminiszterrel, nemzetközi szervezetek - köztük a NATO - , nemzetközi civil szervezetek - egyebek mellett a Greenpeace és az Amnesty International -, és több tucat nagyvállalat vezetőivel vitatják meg a biztonságpolitika legégetőbb kérdéseit.

Például az Egyesült Államokból Joe Biden alelnök és John Kerry külügyminiszter, valamint a törvényhozás egy igen népes delegációja érkezik a bajor fővárosba John McCain szenátor vezetésével, míg Ukrajnát a tervek szerint Petro Porosenko elnök, Oroszországot pedig várhatóan Szergej Lavrov külügyminiszter képviseli.

A német kormányból hat miniszter vesz részt az MSC-n, és a konferencia fő szónoka Angela Merkel kancellár lesz, aki a tervek szerint szombaton tart előadást.

Magyarországot Hende Csaba honvédelmi miniszter és Siklósi Péter védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár képviseli a biztonságpolitikai fórumon.

Az egyes programok, panelbeszélgetések címe jelzi a főbb témákat. Péntek délután például Ki áll készen a hibrid hadviselésre?, péntek éjszaka, az úgynevezett Éjjeli bagoly szekcióban pedig A menekültkatasztrófa címmel tartanak beszélgetést, míg szombaton egyebek között A világ 2015-ben: összeomló rend, vonakodó oltalmazók?, Elveszítjük a terror elleni háborút? és Elnöki vita: az Ukrajna körüli konfliktus és az európai biztonság címmel lesz beszélgetés a müncheni Bayerischer Hof szállodában, amelynél minden eddiginél nagyobb erővel, 3600 rendőrrel biztosítják a rendezvényt.

A konferencia végleges programját a péntek délutáni kezdés előtt hirdetik ki, mert a nemzetközi válságok alakulásával összefüggésben számos résztvevő programja változhat hirtelen, így az utolsó percig bizonytalan, hogy minden meghívott eljut-e Münchenbe. Az viszont biztos, hogy az MSC kitüntetését, a konferencia alapítójáról elnevezett Ewald von Kleist-díjat ezúttal nem egy személy, hanem egy intézmény, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kapja az ukrán válság kezeléséhez nyújtott hozzájárulás elismeréseként.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×