eur:
389.28
usd:
361.96
bux:
68141.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Újabb kémbotrány

Nyilvánosan bocsánatot kért kedden a dél-koreai felderítés vezetője, s a titkosszolgálatok átszervezését ígérte, miután azzal vádoltak meg ügynököket, hogy hamis bizonyítékokat kreáltak egy észak-koreai menekült kémkedési ügyében.

Nam Dzse Dzsun ritka sajtótájékoztatói egyikén vállalta a felelősséget a történtekért. Előző nap a titkosszolgálatok helyettes főnöke lemondott tisztségéből.

A Nemzeti Hírszerző Szolgálatot (NIS) azzal vádolták meg, hogy iratokat hamisított egy észak-koreai állampolgár elleni kémkedési vádak igazolása érdekében. A férfi 2004-ben menekült Dél-Koreába, ahol fényes karriert futott be, a szöuli városi közgyűlés tagja lett. Az ügynökség azzal gyanúsítja a férfit, hogy Phenjan kéme.

Az igazságszolgáltatás februárban indított vizsgálatot a titkosszolgálatoknak az üggyel kapcsolatos tevékenysége miatt, mert kételyek merültek fel a kémszervezet által benyújtott iratok hitelességét illetően. Az iratok valóban hamisnak bizonyultak, de az igazságszolgáltatás úgy ítélte meg, hogy ez az eljárás nem elterjedt gyakorlat az ügynökségnél, és az igazgatóság nem hagyta jóvá.

Pak Gun Hje dél-koreai elnök figyelmeztette a NIS-t. "Ha megismétlődik egy ilyen, a közbizalom alapjaiban történő megingatására alkalmas esemény, azért az ügynökséget teszik felelőssé" - mondta. Jelenleg a NIS három vezetője ellen folyik eljárás hamisítás és hamis iratok felhasználása miatt.

Az ügynökség igazgatója, akinek emberjogi szervezetek a lemondását követelik, ígéretet tett a rendszer "gyökeres átalakítására", de óvott attól, hogy az északi szomszéddal meglévő feszültségek idején gyöngítsék a hírszerzést.

A NIS kétes hírnévnek "örvendett" a diktatúra idején. A demokrácia nyolcvanas évekbeli bevezetése után is több botrányos ügye volt. Legutóbb azzal gyanúsították meg több ügynökét, hogy rágalomhadjáratot szervezett az ellenzék vezére ellen a 2012-es elnökválasztás előtt. Nam Dzse Dzsun elődét, Von Szei Hunt pedig kétévi börtönre ítélték kenőpénzek elfogadása miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×