INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Titkos kubai Twitter

InfoRádió / MTI
Egy "kubai Twittert" üzemeltetett titokban két éven át Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) azzal a céllal, hogy politikai nyugtalanságot keltsen a karibi kommunista szigetországban - jelentette csütörtökön interjúkra és mintegy 1000 oldalnyi dokumentumra hivatkozva az AP amerikai hírügynökség.

A ZunZuneo elnevezésű közösségi oldal mintegy 40 ezer felhasználója elől spanyol és kajmán-szigeteki cégek bevonásával próbálták meg eltitkolni, hogy a projekt mögött valójában az amerikai kormány áll, mint ahogy azt is, hogy annak egyik célja a felhasználók személyes adatainak begyűjtése volt. A USAID egyébként a világ szegény országait támogató amerikai kormányzati szervezet.

A ZunZuneo létrehozásáról Alan Gross amerikai vállalkozó 2009. decemberében történt kubai letartóztatása után döntöttek Washingtonban és az 2012 szeptemberéig működött. A kommunikációs hálózat felhasználói a terv szerint eredetileg "ártatlan", sporttal vagy zenével kapcsolatos üzeneteket kaptak, és az volt a feladat, hogy a közösségi oldal működtetői politikai tartalmakkal megpróbáljanak "spontán" tüntetéseket szítani. Az AP által idézett dokumentum szerint a cél az volt, hogy "újratárgyalják az állam és a társadalom közötti erőegyensúlyt".

Matt Herrick, a USAID szóvivője csütörtökön kijelentette, hogy a projektet 2013-ban megvizsgálta a kormányzati számviteli hivatal, és úgy találta, hogy az összhangban állt az amerikai törvényekkel.

"Helytelenek azok az állítások, miszerint ez egy titkos program lett volna" - jelentette ki csütörtökön Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője.

Carney ugyanakkor elismerte, hogy "nem megengedő környezetben" az amerikai kormány "diszkrét" lépéseket tesz a programok megvalósíthatósága és a felhasználók védelme érdekében. A szóvivő szerint Kuba ebből a szempontból nem egyedülálló eset.

Herrick és Carney egyaránt kijelentette: az Egyesült Államok segíteni kívánt a kubaiaknak abban, hogy egymással és a világgal kommunikáljanak.

A címlapról ajánljuk