eur:
394.79
usd:
371.33
bux:
66140.48
2024. április 16. kedd Csongor

Titkos kubai Twitter

Egy "kubai Twittert" üzemeltetett titokban két éven át Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) azzal a céllal, hogy politikai nyugtalanságot keltsen a karibi kommunista szigetországban - jelentette csütörtökön interjúkra és mintegy 1000 oldalnyi dokumentumra hivatkozva az AP amerikai hírügynökség.

A ZunZuneo elnevezésű közösségi oldal mintegy 40 ezer felhasználója elől spanyol és kajmán-szigeteki cégek bevonásával próbálták meg eltitkolni, hogy a projekt mögött valójában az amerikai kormány áll, mint ahogy azt is, hogy annak egyik célja a felhasználók személyes adatainak begyűjtése volt. A USAID egyébként a világ szegény országait támogató amerikai kormányzati szervezet.

A ZunZuneo létrehozásáról Alan Gross amerikai vállalkozó 2009. decemberében történt kubai letartóztatása után döntöttek Washingtonban és az 2012 szeptemberéig működött. A kommunikációs hálózat felhasználói a terv szerint eredetileg "ártatlan", sporttal vagy zenével kapcsolatos üzeneteket kaptak, és az volt a feladat, hogy a közösségi oldal működtetői politikai tartalmakkal megpróbáljanak "spontán" tüntetéseket szítani. Az AP által idézett dokumentum szerint a cél az volt, hogy "újratárgyalják az állam és a társadalom közötti erőegyensúlyt".

Matt Herrick, a USAID szóvivője csütörtökön kijelentette, hogy a projektet 2013-ban megvizsgálta a kormányzati számviteli hivatal, és úgy találta, hogy az összhangban állt az amerikai törvényekkel.

"Helytelenek azok az állítások, miszerint ez egy titkos program lett volna" - jelentette ki csütörtökön Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője.

Carney ugyanakkor elismerte, hogy "nem megengedő környezetben" az amerikai kormány "diszkrét" lépéseket tesz a programok megvalósíthatósága és a felhasználók védelme érdekében. A szóvivő szerint Kuba ebből a szempontból nem egyedülálló eset.

Herrick és Carney egyaránt kijelentette: az Egyesült Államok segíteni kívánt a kubaiaknak abban, hogy egymással és a világgal kommunikáljanak.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Egyre durvább, ami az OTP-vel történik

Egyre durvább, ami az OTP-vel történik

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hazai blue chipek közül az OTP teljesít a legrosszabban, a Magyar Telekom árfolyama azonban emelkedik, miután célár-emelés érkezett a részvényre. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×