INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Személycserék várhatók a szlovák kormányban

InfoRádió / MTI
Személycserék várhatók a szlovák kormányban a jövő hét folyamán, vélhetően az oktatási és a gazdasági tárca élére kerülhet új vezető - számolt be róla csütörtökön, háttér-információkra hivatkozva az Új Szó szlovákiai magyar nyelvű napilap.

A személycserékre alig több mint egy héttel azután kerülne sor, hogy Robert Fico kormányfő a szlovák elnökválasztás második fordulójában súlyos vereséget szenvedett a független jelöltként induló Andrej Kiskától.

A pozsonyi sajtó már az elnökválasztás eredményeinek közzététele óta azt pedzegeti, hogy Fico kudarca vélhetően nem marad következmény nélkül, s ez valószínűleg a kormány átalakításában nyilvánul majd meg. A személycserék lehetőségét a kabinet több jelenlegi tagja sem zárta ki, ám cáfolták, hogy a lépés a kormányfő az elnökválasztási szereplésével függene össze.

Az elnökválasztás óta Robert Fico a szerdai kormányülésen jelent meg először a nyilvánosság előtt, de nem kommunikált az újságírókkal. Andrej Kiska megválasztott államfő a hétvége óta ugyancsak nem nyilatkozott a sajtónak, lapinformációk szerint mindketten legkorábban a jövő héten lépnek az újságírók elé.

Az Új Szó úgy tudja a jövő héten esedékes személycserék Dusan Caplovic oktatásügyi minisztert, illetve Tomás Malatinskyt, a gazdasági tárca vezetőjét érinthetik. Egyelőre nincs arra vonatkozó információ, hogy mi indokolná Malatinsky távozását, Caplovic menesztése viszont valószínűbbnek tűnik, egyebek mellett a szaktárcát a pedagógus szervezetek részéről ért sorozatos kritikák miatt is.

A címlapról ajánljuk