eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ötvennél több kormány- és államfő vesz részt a hágai atomcsúcson

Ötvenhárom kormány- és államfő vesz részt a hétfőn kezdődő hágai nukleáris csúcstalálkozón, amelynek alkalmával a világ iparilag legfejlettebb hét országa (G7) megbeszéléseket tart az ukrán válságról.

A nukleáris terrorizmus megelőzését célzó kétnapos csúcson egy király (Jordánia), egy sejk (Egyesült Arab Emírségek) és tizennégy államelnök is jelen lesz, köztük az Egyesült Államoké, Kínáé, Franciaországé és Dél-Koreáé. Vlagyimir Putyin orosz államfő Szergej Lavrov külügyminisztert küldi maga helyett a holland kormány székhelyére.

Németországot és további tizenkilenc államot miniszterelnöke fogja képviselni a tárgyalásokon, amelyeken ott lesznek az Európai Bizottság, az Európai Tanács, az Interpol és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetői is.

A találkozó résztvevői arról fognak tárgyalni, miként lehet elkerülni, hogy nukleáris anyagok terroristák vagy egyéb bűnözők kezébe kerüljenek. Az atomfegyverek leszerelése nem szerepel a napirenden. A harmadszorra megrendezendő Nukleáris Biztonsági Csúcstalálkozó eredetileg Barack Obama amerikai elnök 2009-es, egy prágai beszédében tett kezdeményezésére született.

A tervezett kétoldalú tárgyalások napirendje egyelőre nem ismeretes, annyi azonban bizonyos, hogy Obama hétfőn megbeszélést tart Hszi Csin-ping kínai államfővel.

Obama meghívására hétfő este ülnek össze a G7 (Kanada, Egyesült Államok, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Olaszország) vezető képviselői, akik röviddel a Krím félszigeti orosz hadműveletek kezdete után bejelentették, hogy felfüggesztik a júniusban Szocsiban megtartani tervezett (Oroszországgal kiegészülve G8-as) csúcs előkészületeit. Amerikai diplomácia források szerint Putyin hivatalos kizárásával a világ sorsát irányító elit soraiból, Obama a Nyugat egységes elutasító álláspontját kívánja kifejezni a Krím félsziget annektálásával szemben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×