eur:
393.17
usd:
352.2
bux:
73119.59
2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella

Zeman támogatja az EU-Ukrajna társulási szerződést

Az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés mihamarabbi aláírása a cseh államfő szerint az egyetlen lehetőség arra, hogy Ukrajna egyenrangú partnere lehessen Oroszországnak.

"Oroszország hidegvérűen kihasználta Ukrajna gyengeségét, az ukrán kormány gyengeségét, különösen azt a szerencsétlen lépést, amelyet a nyelvtörvény jelentett, mert a lakosság egyharmadának az anyanyelvhasználatot csak egy idióta tudja megtiltani" - jelentette ki Milos Zeman az Aktuálne.cz cseh hírportálon csütörtökön megjelent interjújában.

Az EU-Ukrajna társulási szerződés politikai részét a tervek szerint pénteken írják alá Brüsszelben.

"A mi feladatunk most az, hogy megerősítsük Ukrajnát. Ezért üdvözlöm az EU-Ukrajna társulási szerződés gyors aláírását, mert ez az egyetlen mód arra, hogyan lehet Ukrajna Oroszország egyenrangú partnere" - vélekedett Zeman.

A cseh államfőnek meggyőződése, ha Oroszországban győz a józan ész, akkor Moszkva nem próbál meg újabb konfliktusokat kiprovokálni Kelet-Ukrajnában. A Krím félszigetet, amely gyakorlatilag csatlakozott Oroszországhoz, Milos Zeman "pillanatnyilag" elveszettnek tartja Ukrajna szempontjából.

Milos Zeman ugyanakkor úgy látja: az ukrán kormány számára hasznos lenne, ha megszabadulna "a fasiszta szélsőségesektől" és szövetségi állammá alakítaná át Ukrajnát.

Címlapról ajánljuk

Gigantikus buzgár Békásmegyeren - figyelmeztet az FCSM

Nem szabad elvinni a homokzsákokat az ideiglenes gátakról, még akkor sem, ha már elvonult az ár - figyelmeztet a Fővárosi Csatornázási Művek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.23. hétfő, 18:00
Hankó Balázs
kultúráért és innovációért felelős miniszter
Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Csütörtökön még nagyot emelkedtek az európai részvénypiacok, történelmi csúcsra emelkedett a német tőzsde, pénteken viszont lefordulás jött, főként az autóipari részvények árfolyama esett nagyot, miután profitfigyelmeztetést adott ki a Mercedes-Benz. Az európai hangulatromlást az amerikai tőzsdék is lekövették, mérsékelt eséssel indult a pénteki kereskedés, nap végére azonban a csütörtöki záróérték közelébe értek a vezető amerikai részvényindexek..

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×