eur:
388.5
usd:
360.58
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Leváltották az ukrán vezérkari főnököt

Leváltotta az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökét Olekszandr Turcsinov ideiglenes államfő egy pénteken kiadott elnöki rendeletben, Oleh Mahnyijkij főügyész pedig elrendelte tíz volt kormányzati, belbiztonsági és katonai vezető őrizetbe vételét tömeggyilkosság gyanújával.

A most leváltott Jurij Iljin tengernagyot február 19-én, a kijevi tüntetőkkel szembeni erőszak tetőfokán nevezte ki az azóta a parlament által posztjától megfosztott Viktor Janukovics exelnök.

Leváltását az elnöki hivatal honlapján kiadott közlemény nem indokolta, de egyes hírek szerint Iljin csütörtökön szívinfarktust kapott. A tengernagyot állítólag azért nevezte ki Janukovics másfél héttel ezelőtt, mert elődjéről úgy tartották, hogy nem volt az exelnök feltétlen híve.

Ezzel párhuzamosan a főügyészség honlapján kiadott közlemény szerint Oleh Mahnyijkij többek között Vitalij Zaharcsenko volt belügyminiszter, Olena Lukas volt igazságügy-miniszter, Viktor Psonka előző főügyész, valamint a szombaton a parlament által leváltott Viktor Janukovics exelnök hivatalát vezető Andrij Kljujev őrizetbe vételét is elrendelte.

Az illetőket a kijevi tüntetők elleni rendőri erőszakkal összefüggésben gyanúsítják. Az ukrán fővárosban a múlt héten legalább 88 ember vesztette életét a hatóságok és a demonstrálók közötti összecsapásokban.

Viktor Janukovics őrizetbe vételét már korábban elrendelték a kijevi hatóságok, és a főügyészség pénteken bejelentette, hogy kérni fogja a volt elnök kiadatását Oroszországtól, ahol állítólag tartózkodik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×