eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Két "új generációs" rakétát tesztelt Irán

Irán sikeresen tesztelt két "új generációs" rakétát az iszlám forradalom győzelmének 35. évfordulója alkalmából - jelentette hétfőn az Irna állami hírügynökség.

Irán egy nagy pusztító erejű, radarelkerülő ballisztikus rakétával és egy lézer irányítású, földről és a levegőből is indítható, földi célpontok elleni rakétával hajtott végre sikeres tesztet. Az Irna nem pontosította, hogy új fejlesztésű vagy továbbfejlesztett rakétákról van szó.

Haszan Róháni elnök gratulált az iráni népnek és Ali Hamenei ajatollahnak, Irán legfőbb katonai és politikai vezetőjének a "sikeres próbához".

A miniszter hozzátette, hogy a Bina (Láthatatlan) nevet viselő, lézerrel irányított rakéta nagy pontossággal képes csapást mérni hidakra, harckocsikra és egyéb katonai eszközökre.

Irán az utóbbi években nagyszabású ballisztikusrakéta-programot folytatott, ami nyugtalanítja a nyugati országokat és Izraelt. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa több határozatában is elítélte Teherán rakétaprogramját. Az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciókat vezetett be Irán ellen a fegyverek miatt.

Az iszlám köztársaság korábban a nap folyamán megerősítette, hogy a rakétaprogram nincs a "Hatoknak" nevezett országcsoporttal - vagyis az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Kínával, Franciaországgal, az Egyesült Királysággal és Németországgal - folytatott nukleáris tárgyalások következő fordulójának napirendjén. A tárgyalásokat február 18-án tartják Bécsben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 11:58
×
×
×
×