eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Szemerkényi: mindenkinél hatékonyabb most az orosz diplomácia

Az orosz diplomácia az elmúlt időszakban jóval hatékonyabb volt az amerikainál - állapította meg az InfoRádió Aréna című műsorában a miniszterelnök kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója. Szemerkényi Réka szerint az EU töb tagállama lassan ébredt fel a hidegháborút követő átmeneti időszakban, ezért nem véletlen, hogy a szakmában a jelenlegi uniós folyamatokat sokan csak sárdagasztásnak minősítik.

Szemerkényi Réka hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem ért még véget a hidegháború utáni átmeneti időszak, sőt: most vagyunk csak igazán benne.

"A hidegháború vége után az első évtized egyfajta stratégiai döbbenetet is hozott, amelyben sok nagy szereplő lebénultsága azt eredményezte, hogy nagyobb konfliktusok nem voltak. Szinte szabad pálya nyílt azok előtt, akiknek világos elképzelésük volt saját országuk jövőjéről" - mutatott rá a főtanácsadó.

"Ma azt láthatjuk, hogy a nagy szereplők komoly elképzelésekkel vágnak a XXI. századba. Azokat a meccseket, amelyeket nem a számukra megfelelő eredménnyel zártak le, vagy hagytak félbe a hidegháború táján, most le lehet játszani, illetve helyre lehet tenni" - magyarázta Szemerkényi Réka.

Megjegyezte, hogy ezek a játszmák nem kis részben érintik Európát.

"A nemzetközi kapcsolatrendszerben az a kérdés, hogy Európa súlya, szerepe, érdekérvényesítése milyen mértékben csökkent az elmúlt évtized válsága következtében. Ez komoly következményekkel fog járni a kontinens jövőjét illetően" - hangsúlyozta.

Kitért arra is, hogy a nagyhatalmak eltérően ismerték fel saját helyzetüket ebben az átmeneti időszakban. Vannak, akik nagyon lassan ébredtek.

"Tipikusan az Európai Unió tagállamai szinte természetesnek vették, hogy a korábbi pozícióik megmaradnak, súlyuk már csak erősödni fog, és minden simán halad az egyre tökéletesebb európai együttműködés irányába. Mivel ezt természetesnek vették, nem tették meg azokat a lépéseket, amelyek ezt a fajta együttműködést erősíteni tudták volna" - jelezte a főtanácsadó.

Hozzátette: ennek az eredménye az, hogy amit most az unióban látunk, azt nagyon sokan nevezik a szakmában sárdagasztásnak.

"Nem egyértelműen bontakozik ki olyan előrelépés, amelyben érzékelhetnénk, hogy van egy világos koncepciója az unió vezetésének akár a válság megoldására, akár az unió jövőjét illetően. Sőt, a belső feszültségek nem kis részben eredményeznek egyik pillanatról a másikra való döntéshozatalt" - mutatott rá a miniszterelnök főtanácsadója.

Úgy vélte, az Egyesült Államok sem kezelte igazán stratégiai módon az adódó lehetőségeket, s a nem megfelelő helyzetfelismerése miatt érték veszteségek. Eközben viszont Oroszország nagyon határozott stratégiával rendelkezik.

"Elemzői szempontból szinte lenyűgöző, ahogyan az orosz diplomácia maga elé tűzött céljai sorban megvalósulnak" - fogalmazott Szemerkényi Réka.

Az Aréna teljes műsorát meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×