eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Kairó: három robbantás, halottakkal

Pokolgépes merényletet követtek el péntek reggel Kairóban az egyiptomi rendőrség központja ellen, a detonációban hivatalos források szerint leomlott a rendőrparancsnokság homlokzata, s legalább négy ember életét vesztette, ötvenen pedig megsebesültek. Néhány órával később újabb robbanás történt a belvárosban, nem messze a metrótól, majd egy másik a gízai piramisok közelében.

A központ előtt mély krátert ütött az autóba rejtett pokolgép robbanása. A detonáció után lőfegyverropogás hallatszott a környéken. Az állami tévé által idézett szemtanúk szerint az épületre lőttek fegyveresek. Nem sokkal később sok mentőautó érkezett a helyszínre. Az állami rádió jelentése szerint a halálos áldozatok között három rendőr van.

A robbanás helyi idő szerint reggel fél hétkor történt, jóval a hivatali idő kezdete előtt, és az utcán is sokkal kisebb volt a forgalom, mint egy-két órával később szokott lenni.

Az állami tévének a helyszínről közvetített képein látszott, hogy a robbanás falrészeket szakított le az épület homlokzatáról, betört az összes utcafronti ablak, és hogy a robbanás tüzet okozott az épület különböző szintjein. A mentők még két órával a merénylet után is azon dolgoztak, hogy kiszabadítsák az áldozatokat a rommá vált épületből - jelentette a MENA hivatalos hírügynökség. A robbanás egy közeli múzeum homlokzatát is megrongálta, kitörte ablaküvegeit.

Egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett a támadás elkövetőjeként. A merényletet egy nappal a Hoszni Mubarak elnök autokratikus rendszerét megdöntő 2011-es felkelés kezdetének évfordulója előtt követték el.

Egyiptomban szinte naponta követnek el merényleteket azóta, hogy a hadsereg júliusban elmozdította a hatalomból Mohamed Murszi elnököt, de a rendőrparancsnokság elleni péntekihez hasonló súlyosságú nem volt hónapok óta. Murszit a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom jelölte annak idején államfőnek. A mozgalom július óta számtalan tüntetést tartott, és péntekre - a délutáni nagyima utáni órákra - is meghirdetett egy demonstrációt.

Az utóbbi hetek merényleteinek elkövetőjeként az Anszár Bét al-Makdisz (Jeruzsálem Védelmezői) nevű Sínai-félszigeti dzsihadista csoport jelentkezett.

Néhány órával a rendőrparancsnokság elleni merénylet után újabb robbanás történt Kairó belvárosában, egy ember halálát és 15 sebesülését okozva.

Az újabb terrortámadás Kairó Dokki negyedében történt.

Biztonsági források szerint egy metróállomás közelében mozgó autóból kézigránátot hajítottak az arra haladó rendőrségi járművekre.

Nem sokkal ezután egy harmadik robbanás is történt Kairóban, annak célpontja - az előző kettőhöz hasonlóan - a rendőrség volt, de emberéletben nem okozott kárt.

A harmadik merényletben egy kisebb erejű, házilagos készítésű pokolgép robbant fel egy rendőrőrs mellett a főváros délnyugati részén, a gízai piramisoktól körülbelül négy kilométerre.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Érdekes tanulmánnyal rukkolt elő a napokban az európai alapkezelőket tömörítő szervezet, az Efama. Ebből kiderül, hogy a magyarok leginkább a banki értékesítési hálózatokon keresztül veszik az egyik kedvenc befektetésüknek számító befektetési alapokat, de a banki hálózat túlsúlya Európa egészénél megfigyelhető. Érdekes, hogy míg Európában a különböző alapkezelők alapjainak hozzáférést kínáló, nyílt alapforgalmazó platformok egyelőre szerény piaci részesedést hasítanak ki maguknak, itthon ez a második legnépszerűbb értékesítési csatorna.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×