eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Kijevi nagykövet: nem változott drámaian a város élete

Egyelőre nem hoztak drámai változást Kijev lakóinak életében az ukrán fővárosban két hónapja tartó tüntetések - mondta el az InfoRádónak Magyarország Kijevben akkreditált nagykövete. Bayer Mihály jelezte, hogy nincsenek ellátási gondok, az iskolák, közintézmények működnek, a közlekedés azonban nehezebbé vált.

"November 21-e óta a város főterén, főutcáján folyamatosan tüntetések zajlanak. A demonstrálók sátortábort hoztak létre, így éjszakánként is több ezer ember tartózkodik odakint, tiltakozva a kormány ellen. Ez akadályozza a közlekedést, hiszen ezek a területek fontos csomópontokat jelentenek, az addig sem kis dugók még nagyobbakká váltak" - számolt be a nagykövet.

"Az azonban tény, hogy alapvetően az, ami mostanáig történt, drámaian nem változtatta meg a város életét" - tette hozzá Bayer Mihály. Kijev ugyanis 3,5 millió lakosú város, az összecsapások pedig lényegében csak a főtérre és a főutcára , illetve a kormányzati negyed környékére koncentrálódtak. Ez a terület pedig egy-két négyzetkilométernél nem nagyobb.

"Gyakorlatilag mindenki közlekedik, mindenki dolgozik, az iskolák működnek, mindent lehet kapni. Ilyen értelemben a város normálisan működik" - összegezte a nagykövet.

"Ennek ellenére nyilvánvaló, hogy ez rendkívüli helyzet. Ukrajnában is szokatlan, hiszen az ország függetlensége óta eltelt 22 évben halálos áldozatokkal járó összecsapásokra nem került sor. Civilek barikádokat utoljára talán 1919-ben építettek Kijevben" - emlékeztetett Bayer Mihály.

"Nem mondanám, hogy az emberek félnek, de foglalkoztatja őket az, ami történik. Hiszen sokan azt szeretnék, ha Ukrajna az Európai Unióhoz közeledne. De azt is kár lenne tagadni, hogy az országnak vannak olyan részei, ahol nem feltétlenül így gondolkoznak és sokkal közelebb áll a véleményük az elnök politikájához" - világította meg a helyzetet.

Jelezte ugyanakkor, hogy egy missziónak minden esetben felkészültnek kell lennie arra, hogy ha akár hirtelen történnek rendkívüli események, a saját biztonságát, munkatársait és értékeit megvédje.

"Mi is tettünk bizonyos lépéseket, de egyelőre drámai korlátozásokat vagy bármifajta radikális intézkedést nem teszünk. Ha ezekre szükség lesz, azonnal elrendelem" - közölte Bayer Mihály.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×