eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Kiengedik Hodorkovszkij üzlettársát

Hamarosan szabadulhat Platon Lebegyev, Mihail Hodorkovszkij volt olajmilliárdos üzlettársa az orosz legfelsőbb bíróság ítélete nyomán - közölték csütörtökön Moszkvában.

Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) tájékoztatása szerint Lebegyevet azonnal szabadon engedik, amint megkapják az erről szóló dokumentumokat.

Az orosz legfelsőbb bíróság csütörtökön határozott arról, hogy - miután mérsékelték büntetését - engedjék szabadon Lebegyevet, akit 2003-ban vettek őrizetbe, abban az évben, amikor Mihail Hodorkovszkij olajmilliárdost is letartóztatták.

Lebegyev több mint tíz évet töltött börtönben azt követően, hogy csalás, sikkasztás, nagy értékben elkövetett nyersanyaglopás, adóelkerülés vádjával két perben is elítélték. Eredetileg idén májusban szabadult volna az északi sarkkörhöz közeli Arhangelszkben lévő börtönéből.

A bíróság csütörtöki határozatában ugyanakkor helybenhagyta az ügyben korábban eljáró moszkvai bíróságnak azt az ítéletét, amelyben kötelezte Hodorkovszkijt és Lebegyevet, hogy térítse meg a Yukos olajcég által meg nem fizetett 17 milliárd rubelnyi (mintegy 119 milliárd forint) adót.

Hodorkovszkijnak tavaly decemberben megkegyelmezett Vlagyimir Putyin orosz elnök, és a magnás azonnal Németországba távozott.

Megfigyelők szerint Lebegyev szabadulásával Oroszországban kísérletet tesznek arra, hogy a Szocsiban februárban rendezendő Téli Olimpia előtt enyhítsék az oroszországi emberi jogok és demokrácia helyzetével kapcsolatos bírálatokat.

Hodorkovszkijt és Lebegyevet emberi jogi csoportok politikai foglyoknak tekintették. A Kreml cáfolja, hogy politikai célokra használná a bíróságokat, az elmúlt hetekben azonban - az orosz duma által meghirdetett széles körű amnesztia jegyében - más neves személyiségeket is szabadon engedtek. Ezek között volt a Pussy Riot orosz punkegyüttes két tagja is - Marija Aljohina és Nagyezsda Tolokonnyikova -, akit a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban tartott, Putyin-ellenes koncert miatt ítélték börtönbüntetésre.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×