eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Ettől félnek a kijevi tüntetők - Interjú

A kijevi összecsapások kiterjedésétől, mindkét oldalon lőfegyverek bevetésétől tart az InfoRádió által megkérdezett Artur Pirogovszki. A tüntetőkkel szimpatizáló fiatal ukrán üzletember 10 éve költözött vidékről az ukrán fővárosba.

- Hogy írná le, milyen jelenleg a helyzet Ukrajna fővárosában?

- A helyzet jelenleg többé-kevésbé kritikus, nagyon sokakat, sok tüntetőt felháborított, hogy halálos áldozatokkal járt a demonstráció, a hírek kettő-hat áldozatról számoltak be, a pontos adatokat nem ismerjük, csak két embernek tudjuk a nevét az áldozatok közül. A legnagyobb problémát számunkra az jelenti, hogy éles fegyverből leadott lövések sebezték őket meg, vagyis nem csak gumilövedékeket használnak, ahogy mondják, és ez szerintem nagy felelőtlenség részüktől. Éjszakánként pedig rendszeresen megjelennek a rohamrendőrök, akiknek a fellépése inkább hasonlít a bűnözőkéhez, mint a hatóságokéhoz. Megverik a tüntetőket, aztán a hóban fekve magukra hagyják őket.

- Ez azt jelenti, hogy - személy szerint ön - olykor fél kimenni az utcára?

- A legveszélyesebb terület éjszaka a városközpont környéke. A Maidan tér, vagyis a főtér elég biztonságos, hiszen ezt teljesen elfoglalták a tüntetők, folyamatosan sok ott az ember. Azonban van olyan környező utca, ami a másik véglet, a legveszélyesebb hely, minden 15-20 percben egy-két sérült embert kell kihozni onnan a rendőrség és a tüntetők közötti összecsapások miatt. Általánosságban elmondható, hogy éjszaka nem tanácsos egyedül járkálni az utcán, csak kisebb csoportokban 2-4 ember társaságában. Vannak olyan provokátorok, akiket egy éjszakára 25-50 dollárért felbérelnek, hogy okozzanak zavart, verekedjenek, törjenek zúzzanak.

- Ezt honnan tudja, mármint, hogy bárki felbérelne embereket a zavarkeltésre?

- Ez az információ azokból a videó-felvételekből derül ki, amelyeket ezekről az elfogott gengszterekről készítettek. A Függetlenség téren próbáltak rendet csinálni a tüntetők, megvédeni a magántulajdont, útját állni a rendzavarásnak, akkor találtak ezekre a gengszterekre, akik kalapácsokkal, otthon készített bombákkal felszerelkezve érkeztek, autókat és más magántulajdont rongáltak meg.

- Azért azt sem állíthatjuk, hogy a tüntetők mindegyike békésen demonstrál, az összecsapásokban nem csak az Ön által gengsztereknek nevezett figurák vesznek részt?

- Igen, ez így van, Molotov koktélokat dobálnak, botokkal harcolnak a rendőrséggel, de azt mondhatom, hogy a rendőrség fellépése miatt alakult ki ez a helyzet. Mint említettem, a rendőrök használtak fegyvereket is, éles lőszert, és a kihallgatásokkor is brutálisak.

- Hogy látja, a kijevi emberek többsége támogatja a tüntetőket?

- Szerintem általában az embereknek pozitív véleményük van a tüntetőkről, illetve a céljaikról. De sokan nem mennek ki tüntetni, hanem például pénzzel, étellel vagy gyógyszerrel segítik őket.

- Vitalij Klicskó csütörtök estig adott haladékot az elnöknek az előrehozott választások kiírására, különben kilátásba helyzete, hogy támadásba lépnek. Nem tartanak a helyzet eszkalálódásától?

- De tartunk tőle, ennek van esélye, ha nem vezetnek eredményre a megbeszélések. Minden attól függ, hogy reagál a kérésekre a kormány. Ha nem változtatnak a hozzáállásukon, véleményem szerint még jobban felbőszítik az embereket. Úgy tűnik, hogy a hatalom próbálja megijeszteni az embereket, sikertelenül. Az sem kizárt, hogy a tüntetők is lőfegyvereket vetnek be, nem tudhatjuk még mi következik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×