eur:
398.15
usd:
372.15
bux:
69536.56
2024. június 14. péntek Vazul

Bírálja az ENSZ a menekültek helyzetét Bulgáriában

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint Bulgáriában a menekülteket embertelen és megalázó körülmények fogadják, a bolgár illetékes miniszter viszont a pénteken közölt állásfoglalás megállapításait túlhaladottnak nevezte, hangsúlyozva, hogy azok eleve csak egy befogadó táborra vonatkoztak.

A Dnevnik című bolgár lap beszámolója szerint pénteken Genfben Babar Baloch, a főbiztosság szóvivője kijelentette, hogy az ENSZ a Dublini konvenció alkalmazásának három hónapos moratóriumára szólította fel az érintett országokat Bulgária esetében, mert reális a veszélye annak, hogy a menekültstátuszért fordulók embertelen és megalázó körülmények közé kerülnek az országban, az elszállásolás nem megfelelő körülményei és a menedékes eljárás miatt.

Az EU tagállamai, valamint Svájc és Norvégia által elfogadott konvenció kimondja, hogy az adott országok a menekülteket abba a tagországba toloncolhatják vissza, amelynek területére érve először léptek be az EU-ba.

A szóvivő arról számolt be, hogy Bulgáriában elégtelen a menekült státusért folyamodók élelmezése és egészségügyi ellátása, a főbiztosság azt is kifogásolja, hogy Szófia akadályozza a menekültek belépését az ország területére.

Nikolaj Csirpanliev, a bolgár menekültügyi kormányügynökség vezetője erre reagálva hangsúlyozta, hogy a nemzetközi szervezet kifogásai egyedül a Harmanli táborban tapasztalt körülményekre vonatkoztak, de a helyzetet azóta teljesen rendezték.

Az épületeket felújították, a menekülteket kétágyas szobákban helyezik el, és az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet segítségével gondoskodtak a megfelelő orvosi ellátásról is - mondta. Szavai szerint erről megbizonyosodhattak a főbiztosság és a menekültügyi civil szervezetek képviselői is a táborban pénteken tett látogatásukkor.

Az ügyintézést felgyorsították, hétfőtől 10 új ügyintézőt állítottak munkába, és az új rendelkezések szerint a menekülti státus elbírálását helyben intézik - tette hozzá.

Csirpanliev hangsúlyozta, hogy megtették mindazokat a sürgős intézkedéseket, amelyeket az Európai Bizottság előírt és a bolgár kormányfő elrendelt. Egyes uniós vélemények szerint "a vártnál jobban teljesítettük az elvárásokat" - tette hozzá a bolgár illetékes.

A főbiztosság adatai szerint 2007-től, az uniós tagság megszerzése óta Bulgáriában a menekültek száma évente mintegy ezer volt, míg 2013-ban ez a szám 9 ezerre nőtt. A menekültek többsége jelenleg Szíriából érkezik.

Címlapról ajánljuk
Íme a szlovákiai államfőváltás forgatókönyve

Íme a szlovákiai államfőváltás forgatókönyve

Zuzana Čaputová szombaton átadja az államfői széket Peter Pellegrininek. Kilép a politikából, hacsak nem kényszerül megszólalni. A tudomány felé kacsintgat. Parlamenti elnöki utódjáról pedig a kormánykoalíciónak még meg kell állapodni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Uniós források: előretörtek a radikálisok az EP-ben, segít ez Magyarországnak?

Uniós források: előretörtek a radikálisok az EP-ben, segít ez Magyarországnak?

Átalakul az Európai Parlament, ráadásul ahogy a magyar kormánypártok remélték, erősödtek a keményvonalas jobboldali pártok. A Magyarországgal sokszor a végletekig kritikus, a magyar uniós források visszatartásáért még az Európai Bizottságot is perre vivő EP-ben a valódi súlyponteltolódás így is elmaradt. Maga a Fidesz-KDNP két képviselői helyet vesztett, de 11 darab mandátumával vonzó lehetne több frakciónak is, azonban sok szélsőjobboldali európai párt sem látná őket szívesen. A blokkolt magyar uniós források visszaszerzésében az Európai Parlament nem lett szövetséges.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×