eur:
389.6
usd:
364.5
bux:
68197.65
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

December 15-én temetik Nelson Mandelát

Szülőfalujában, Qunuban temetik el Nelson Mandelát. A Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnökének búcsúztatása december 15-én lesz - jelentette be pénteken Jacob Zuma dél-afrikai elnök.

A Nobel-békedíjjal kitüntetett politikus Qunuban nőtt fel és utolsó éveit is ott töltötte.

A történelem eddigi egyik legnagyobb temetése lehet a csütörtökön elhunyt Nelson Mandela állami tiszteletadás melletti búcsúztatása - nemzetközi sajtóértesülések alapján.

A The Guardian című brit lap szerint Mandela temetése "minden bizonnyal vetekedni fog II. János Pál pápáéval", amelyen öt király, hat királynő, illetve királyné, hetven állam-, illetve kormányfő, valamint kétmillió hívő vett részt.

December 8-át nemzeti imanappá nyilvánították az országban, jövő hét kedden, december 10-én pedig nagyszabású megemlékezést tartanak Johannesburgban a sowetói stadionban. Utána az elhunytat a temetésig felravatalozzák Pretoriában, a kormány épületében.

A South African Airways légitársaság a temetés napján charterjáratokat indít a meghívott gyászolók számára a Kelet-Fokföld tartományban fekvő faluba.

Nelson Mandela halálhírét Jacob Zuma elnök jelentette be csütörtök este az állami tévében a nemzethez intézett üzenetében. Közölte, hogy Mandela johannesburgi otthonában halt meg tüdőbetegség miatt. Családtagjai körében békében távozott az élők sorából helyi idő szerint 20 óra 50 perckor - tette hozzá Zuma. Elrendelte, hogy a gyász jeléül országszerte eresszék félárbocra a nemzeti lobogókat.

A faji megkülönböztetésen alapuló (apartheid) rendszer idején Mandela huszonhét évet töltött börtönben, ahol tüdőbajban megbetegedett. Az apartheid elleni küzdelem élharcosa, aki a fehér uralomból a demokráciába vezette Dél-Afrikát, idén júliusban töltötte be 95. születésnapját.

Világszerte méltatták a politikai vezetők Dél-Afrika első fekete bőrű elnökének érdemeit.

Áder János köztársasági elnök szerint Nelson Mandela, halála után is a szabadság jelképe marad az egész világon. A magyar államfő Dél-Afrika jelenlegi elnökének címzett táviratban, egész Magyarország nevében fejezte ki részvétét és együttérzését.

Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy Nelson Mandela demokráciáért folytatott küzdelme inspirációt jelentett a kommunista diktatúra évei alatt csakúgy, mint az átmenet időszakában.

Göncz Árpád volt köztársasági elnök is táviratban fejezte ki részvétét.

Barack Obama amerikai elnök úgy fogalmazott, hogy "Földünk egyik legbefolyásosabb, legbátrabb, leghumánusabb és mélységen jó emberét veszítettük el".

Vlagyimir Putyin orosz államfő pedig "korunk egyik legkiválóbb politikusának" nevezte a volt dél-afrikai elnököt, aki "a legnagyobb nehézségeket legyőzve élete végéig hűséges maradt a humanizmus és az igazságosság eszméihez".

Mihail Gorbacsov egykori szovjet elnök felidézte, hogy Nelson Mandela többször is elismerte, hogy a szovjetunióbeli peresztrojka sokat segített Dél-Afrikának megszabadulni az apartheidtől.

Hszi Csin-ping kínai elnök szerint "a kínai nép örökké megőrzi emlékezetében Mandela rendkívüli cselekedeteit, amelyeket az emberiség fejlődése érdekében tett".

Többek között II. Erzsébet brit uralkodó, Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár is megemlékezett Nelson Mandeláról.

A dalai láma azt hangsúlyozta: "Legjobban úgy tiszteleghetünk előtte, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk az emberiség egységének tisztelete érdekében, és akárcsak ő, mi is a békéért és a megbékélésért munkálkodunk".

Charlize Theron dél-afrikai színésznő így emlékezett meg az államférfiről: "Nyugodj békében, Madiba. Hiányozni fogsz, de a világra gyakorolt hatásod örökre élni fog".

Morgan Freeman, aki Mandelát alakította a Clint Eastwood által 2009-ben rendezett Invictus - A legyőzhetetlen című filmben, kijelentette: "Nelson Mandela sokak számára szent volt, azok számára pedig hős, akik sokra tartják a szabadságot és az emberi méltóságot."

Pelé, a legendás brazil labdarúgó így emlékezett meg Mandeláról: "A hősöm, a barátom, a társam volt a nép ügyéért és a világ békéjéért vívott harcban"

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×