eur:
389.42
usd:
363.29
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Áder: az egykori dél-afrikai elnök a szabadság jelképe marad

A köztársasági elnök szerint Nelson Mandela halála után is a szabadság jelképe marad az egész világon.

Áder János az egykori dél-afrikai elnök csütörtöki halála miatti részvétét a Jacob Zuma dél-afrikai elnöknek címzett pénteki táviratban fejezte ki. Az államfő a dokumentumban egész Magyarország nevében fejezte ki együttérzését dél-afrikai kollégájának, valamint Nelson Mandela családjának.

Áder János azt írta, amikor Nelson Mandela 27 év szenvedés után elhagyta a börtönt - aminek ideje egybeesett a kelet-közép-európai rendszerváltozások időszakával -, olyan "erkölcsi iránytűvé vált", amely nemcsak Dél-Afrikát, hanem a közép-európai régiót is inspirálta. Ez a történelmi párhuzam Magyarország és Dél-Afrika demokratikus változásai között erős kapcsolatot jelent a két nemzetnek - mutatott rá.

A köztársasági elnök hangsúlyozta, Mandela elnök fáradhatatlanul dolgozott az országáért, hirdette a szabadságot, a békét, a demokráciát és az igazságot. 1999-es budapesti hivatalos látogatása alkalmával az országa szabadságáért, a rasszista elnyomás felszámolásáért és a minden ember egyenlőségéért tett erőfeszítéseit a legmagasabb magyar állami kitüntetéssel ismerték el - írta, hozzátéve: a kitüntetés elismerte az új Dél-Afrika megteremtéséért végzett munkáját is.

Áder János írt arról is, hogy Nelson Mandela halála pótolhatatlan veszteség Dél-Afrikának és az egész emberiségnek is.

Csütörtökön 95 éves korában elhunyt Nelson Mandela, a Dél-Afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke, aki 27 évet sínylődött börtönben apartheid-ellenes tevékenysége miatt, és a faji megkülönböztetés elleni harc jelképévé vált világszerte. A Nobel-békedíjjal kitüntetett politikus az elmúlt egy évben sokat betegeskedett.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×