eur:
387.79
usd:
357.61
bux:
68144.08
2024. május 17. péntek Paszkál

Fél Európát végigsöpri a Xaver orkán

Egy ember meghalt, mintegy húszezer háztartás maradt elektromos áram nélkül, és teljesen leállt a vasúti közlekedés csütörtökön Skóciában, miután a Xaver orkán elérte a Brit-szigeteket.

A skót felföld felett óránként 180 kilométeres sebességű széllökéseket mértek. Számos utat és hidat lezártak elővigyázatosságból. Az orkán erejű szél ennek ellenére is okozott halálos balesetet. Egy teherautó sofőrje meghalt, négy másik ember megsérült egy közúti balesetben Edinburghtól nyugatra, amikor a szél ráborította a teherautót több másik kocsira.

A vasútközlekedést egész Skócia területén felfüggesztették csütörtökön, és sok repülőjáratot is töröltek. A skót parti őrség arra figyelmeztetett, hogy áradásokra is számítani kell a tengerparti területeken.

Londonnál a Temze folyó torkolatánál zárt állásba állították a Thames Barrier nevű hatalmas árvízvédelmi gátat, hogy megóvják a várost a tenger felől az elöntéstől.

A Xaver névre keresztelt vihar a nap folyamán továbbvonul Hollandia, majd Észak-Németország felé. Németországban az utóbbi évtizedek legnagyobb és legveszélyesebb viharára készülnek.

Hasonlóképpen Hollandiában és Belgiumban is készülnek az orkán érkezésére. Hollandia délkeleti partvidékénél lezárták az Oosterscheldekering gátat, hogy védjék a szárazföldet a tengerár benyomulásától. A két sziget között húzódó, kilenc kilométer hosszú építményt legutóbb 2007-ben alkalmazták.

Az amszterdami Schiphol repülőtéren a csütörtök délelőtti órákban több mint nyolcvan, az európai kontinens belseje felé közlekedő repülőjáratot töröltek. Az interkontinentális járatok egyelőre változatlanul közlekedtek.

Az orkán a Német Időjárástani Intézet (DWD) számításai szerint az óránkénti 150 kilométeres sebességet meghaladó széllökésekkel terjed át csütörtök délelőtt az Északi-tenger németországi partvidékére.

A Xaver valószínűleg erősebb lesz és hosszabb ideig tart, mint az az orkán, amelyik október végén halálos áldozatokat követelve söpört végig Nyugat-Európa szárazföldi részén.

Az északi-tengeri partvidéken egymás után háromszor vagy négyszer lehet vihardagály, a nyílt tengeren pedig 17 méter magas hullámok alakulhatnak ki. A térségben már csütörtök reggel leállt a hajóközlekedés. Az iskolákban tanítási szünetet rendeltek el, és nem nyitnak ki a szabadtéri karácsonyi vásárok. A tűzoltóság és a katasztrófa-elhárítók a legmagasabb készültségben várják a vihart.

A hamburgi repülőtéren kora délutánig 55 járatot töröltek, köztük a Germanwings légitársaság Budapestre közlekedő, illetve Budapestről érkező járatát.

A vihar várhatóan Németország területének kétharmadát érinti, csak a Majnától délre fekvő térséget kerüli el, és a Berlin-Köln vonaltól északra lesz a legerősebb. Várhatóan péntek délután hagyja el az országot.

A Xaver érezteti hatását Ausztriában is, ahol főként az Alpoktól északra várható pénteken havazás, erős szél. Az osztrák Központi Meteorológiai és Földrengéstani Intézet (ZAMG) szerint Salzkammergutban, Altaussee környékén akár harminc centiméternyi hó is eshet.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×