eur:
389.28
usd:
362.11
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Az együttműködésről tárgyaltak a közép-európai külügyminiszterek

A regionális együttműködés jelentőségét hangsúlyozták a visegrádi csoport (V4) és a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) külügyminiszterei csütörtökön Gödöllőn. A magyar tárcavezető arról beszélt, hogy a V4-nek segítenie kell a nyugat-balkáni országok integrációját.

A Gödöllői Királyi Kastélyban délelőtt a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia), Ausztria, Törökország, az EU soros elnökségét betöltő Litvánia és a nyugat-balkáni országok külügyi vezetői, valamint az EU bővítési biztosa tanácskozott.

A tárgyalás után Martonyi János külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a V4 felelősséget visel a nyugat-balkáni országok európai uniós integrációjának segítéséért. Kiemelte: a visegrádi országoknak közös érdekük és céljuk Európa újraegyesítése, annak elérése, hogy az unió bővítése minden nehézség ellenére haladjon.

A tárcavezető a találkozó céljának nevezte, hogy kifejezzék támogatásukat a nyugat-balkáni országok által az európai integrációért tett erőfeszítésekhez. A csatlakozás összetett feladat, amelynek tejesítése hosszú ideig tart, és a V4-nek különleges felelőssége van abban, hogy sikeres legyen - mondta.

Martonyi János szerint fontos a nyugat-balkáni országok regionális együttműködése, és a V4 modellként szolgálhat.

Jan Kohout cseh külügyminiszter kiemelte: a V4 különleges értéke, hogy országai a Kelet és a Nyugat között, a Balkán és Ázsia mellett találhatók, ez egyúttal azt is jelenti, hogy az EU bővítésének támogatása a visegrádi országok közös érdeke.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter is azt mondta, hogy a V4 tudatában van a felelősségének a szomszédságát illetően.

Henryka Moscicka-Dendys lengyel helyettes államtitkár azt mondta, lényeges a visegrádi országok tapasztalatainak megosztása a Nyugat-Balkánnal és Törökországgal, hiszen így tanulhatnak a példájukból, és nem követik el ugyanazokat a hibákat.

Linas Linkevicius litván külügyminiszter azt hangoztatta, meg kell tartani a bővítés hitelességét: Európának nyitottnak kell maradnia.

Stefan Füle, az EU bővítési biztosa elmondta: a V4 országai felhívják a figyelmet a bővítés fontosságára, miközben a bővítés egyre inkább politikai kérdéssé válik.

Kérdésre válaszolva Martonyi János közölte: a találkozó napirendjén nem szerepelt a titkos adatgyűjtés ügye.

A V4 országai az esemény után kiadott közös nyilatkozatukban hangsúlyozták annak jelentőségét, hogy a NATO és az EU fenntartsa elkötelezettségét a nyugat-balkáni régió stabilitása és biztonsága mellett. A memorandumban a V4 tagjai kinyilvánították "erőteljes és folyamatos támogatásukat" a bővítés lendületének fenntartásáért.

Gödöllőn délután a KEK külügyminiszterei tartották plenáris ülésüket. Az esemény után Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a közép-európai országok összetartozás-tudatának erősítése volt a V4 és a KEK kétnapos külügyminiszteri találkozójának célja.

Az államtitkár kiemelte: Közép-Európa "egyedülálló erőforrás-tartalék", ezért is fontos az együttműködés erősítése a régióban. A visegrádi csoport pedig a közép-európai építkezés motorja, kezdeményező szerepet tölt be - mutatott rá.

A KEK külügyminiszterei gödöllői ülésükön elfogadott közös nyilatkozatukban szorgalmazták, hogy a szervezet azon tagjai, amelyek már az EU-hoz tartoznak, segítsék az unión kívüli országokat. A dokumentum szerint a tanácskozás résztvevői támogatták és ösztönözték az KEK Európai Unión kívüli tagjait, tegyék meg a szükséges lépéseket az EU bővítésének folytatásához szükséges kritériumok teljesítésére, valamint erősítsék kapcsolataikat az unióval.

A KEK plenáris ülésén részt vett Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Macedónia, Magyarország, Montenegró, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia külügyminisztere, valamint Ausztria, Fehéroroszország, Horvátország, Olaszország, Moldova, Lengyelország, Románia és Ukrajna külügyminiszter-helyettese, külügyi államtitkára, képviselője. A találkozón szintén jelen volt az EU soros elnökségét betöltő Litvánia külügyminisztere, az Egyesült Államok helyettes külügyi államtitkára, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) képviselője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×