eur:
389.65
usd:
363.79
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Észak-Korea lemondta a szétszakadt családok találkozóját

Dél-Korea állítólagos ellenséges szándékaira hivatkozva Észak-Korea lemondta a koreai háborúban szétszakadt családok jövő hétre tervezett találkozóját.

A KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség szombat reggel azt jelentette: Phenjan úgy döntött, hogy a jövő hétre tervezett találkozót elhalasztják, míg nem jön létre normális légkör a párbeszédre, illetve a tárgyalásokra. A KCNA szerint a dél-koreai konzervatív erők arra kívánják felhasználni a tervezett családi találkozókat, hogy fokozzák a konfrontációt a félszigeten.

Dél-Korea korábbi kezdeményezésére a két Korea képviselői Panmindzsonban még augusztus végén állapodtak meg arról, hogy lehetővé teszik több tucat, az 1950-1953-as koreai háború során szétszakadt család találkozását.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium akkor azt közölte: a két Korea száz-száz állampolgárának engedélyezik, hogy találkozzanak családtagjaikkal szeptember végén egy kedvelt északi üdülőövezetben, a Kumgang-hegyen (Gyémánt-hegy). Előirányozták azt is, hogy negyven további személy videó-konferencián veheti fel a kapcsolatot családtagjaival októberben.

Az 1950-1953-as háború végén koreaiak milliói szakadtak el családjuktól, rokonaiktól és az átléphetetlen határvonal két oldalán rekedtek. Eddig 18 találkozót szerveztek számukra, legutóbb 2010-ben a Vöröskereszt égisze alatt. Dél-Koreában mostanáig körülbelül 73 ezren kérték, hogy találkozhassanak rokonaikkal, mintegy 80 százalékuk hetven év fölötti.

Az észak-koreai bejelentés némiképp meglepetésként hatott, a közelmúltban ugyanis enyhülés mutatkozott Szöul és Phenjan viszonyában. A két fél éppen ezen a héten nyitotta meg újra a fegyverszüneti vonal északi oldalán lévő, közösen működtetett keszongi ipari parkot, ahonnan Phenjan áprilisban kivonta a 123 dél-koreai cég által foglalkoztatott 53 ezer dolgozóját.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×