eur:
395.64
usd:
371.99
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Szíria - A katonai beavatkozás továbbra is lehetséges megoldás

A szíriai katonai beavatkozásnak továbbra is a lehetőségek között kell maradnia, mivel a szíriai kormányt nyomás alatt kell tartani, hogy tiszteletben tartsa az orosz-amerikai megegyezést a vegyi fegyverek leszereléséről - hangoztatta Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szerdán Londonban.

A NATO-főtitkár David Cameron brit miniszterelnökkel folytatott megbeszéléseket. A találkozó után Rasmussen üdvözölte a szíriai kormányzat vegyi fegyvereinek leszereléséről kötött keretmegállapodást. Hozzátette: elvárja, hogy a szíriai rezsim teljes mértékben teljesítse a nemzetközi közösség feltételeit és ha ez elmarad, erőteljes nemzetközi válaszlépésre lesz szükség.

"Úgy gondolom, a katonai beavatkozással való hiteles fenyegetés adhat csak esélyt a diplomáciának, és annak, hogy a politikai és diplomáciai folyamat lendülete ne törjön meg" - mondta Rasmussen.

Egy szíriai tisztségviselő - az orosz támogatás tudatában - szerdán úgy vélte, hogy a vegyi fegyverek megsemmisítéséről a Biztonsági Tanács nem fog elfogadni olyan határozatot, amely az ENSZ Alapokmányának VII. fejezetére, vagyis az erő alkalmazásának a lehetőségére hivatkozna.

A NATO főtitkára szerint lényeges, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa gyorsan elfogadjon egy erőteljes határozatot, amely Szíria vegyifegyver-arzenáljának gyors, megbízható és ellenőrizhető felszámolásának kereteit adná.

Az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia "kényszerítő erejű" határozat elfogadását sürgeti a szíriai kormányzat ellen, amelyet azzal vádolnak, hogy augusztus 21-én vegyi fegyvereket vetett be Damaszkusz környékén. A gáztámadásban több százan vesztették életüket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×