eur:
389.68
usd:
363.3
bux:
68208.62
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Újra atomenergia nélkül marad Japán

Másodszor marad nukleáris energia nélkül Japán a két és fél évvel ezelőtti fukusimai atomerőmű-baleset óta, helyi idő szerint vasárnap éjfélig egy rutinellenőrzésre leállítják a szigetország egyetlen üzemelő reaktorát.

Az Ói városában található erőmű négyes reaktorát egy régóta betervezett, 13 havonta kötelező biztonsági ellenőrzés miatt kapcsolják le, az azonban egyelőre kérdéses, hogy újraindulhat-e majd, és ha igen, mikor.

A fukusimai balesetet követően felállított japán atomenergetikai hatóságtól eddig négy áramszolgáltató összesen 12 reaktor visszakapcsolását kérelmezte július óta. A hatóság közlése szerint legalább fél évet fog igénybe venni annak megállapítása, hogy ezen létesítmények megfelelnek-e a nyáron kiadott, a 2011-es katasztrófa tanulságai alapján kidolgozott új, szigorú biztonsági előírásoknak. Így várhatóan leghamarabb jövő év elején termelhet ismét áramot atomreaktor Japánban.

Habár Abe Sindzó kormányfő elkötelezett a szigetország 50 működőképes reaktorának minél hamarabbi újraindítása mellett, az ezzel kapcsolatos aggodalmakat növeli, hogy a Fukusima-1 erőműben az elmúlt hónapokban számos szivárgás történt, amelyek során több száz tonna sugárszennyezett víz folyt a tengerbe. Abe a 2020-as olimpia Tokiónak ítélésekor azt hangoztatta, hogy a kormány ura a helyzetnek. Ezért belföldön számos bírálat érte, sokan egyenesen a nemzetközi közvélemény félrevezetésével vádolták.

Annak ellenére, hogy felmérések szerint a japán lakosság többsége továbbra is elutasítja az atomenergiát, elemzők és kormánypárti politikusok szerint gazdasági okokból elkerülhetetlen a reaktorok újraindítása. A fukusimai balesetet megelőzően Japán energiaszükségletének 30 százalékát fedezték atomerőművei, s bár az ország a reaktorok leállítása ellenére komolyabb áramhiány nélkül átvészelte az elmúlt két és fél évet, ez komoly áldozatokkal járt. A kiesett kapacitásokat elsősorban importált földgázzal és kisebb részt megújuló energiaforrásokkal helyettesítették, ezek azonban jóval drágábbak az atomenergiánál, ezért például Tokióban 30 százalékkal nőttek az áramárak. Másrészt a megnövekedett energia-behozatal miatt Japán az elmúlt két évben - 31 év után először - külkereskedelmi deficitet jegyzett fel.

Emellett Abe a Fukusimában történtek ellenére Japán egyik legversenyképesebb exportcikkeként tekint a nukleáris technológiákra - konkrétan atomerőművi berendezéseket ad el több országnak -, amelyeknek értékesítése kiemelt szerepet foglal el a kabinet növekedési programjában.

Japán legutóbb 2012 májusában maradt atomenergia nélkül, mivel a fukusimai baleset után biztonsági ellenőrzésre leállított reaktorokat nem indították újra a lakossági félelmek miatt. Az Ói erőmű két reaktorát tavaly júliusban kapcsolták vissza a hálózatra, miután a helyzet súlyos áramhiánnyal fenyegetett. Ebből az egyiket szeptember 2-án leállították.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×