eur:
388.81
usd:
361.79
bux:
67944.21
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egy hetet adtak Szíriának

Az Egyesült Államok és Oroszország keretmegállapodást fogadott el a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítéséről szombaton Genfben. A John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter háromnapos tárgyalássorozata során kidolgozott megállapodás legfontosabb pontjai az alábbiak.

Az Egyesült Államok és Oroszország a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet (OPCW) fogja felkérni arra, hogy a következő napokban hozzon rendkívüli intézkedéseket a szíriai ideggáz-készletek megsemmisítése végett. A két ország ezt követően közös határozatot fog beterjeszteni az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé, amely megerősíti az OPCW döntését.

A szíriai kormánynak egy héten belül listát kell készítenie a birtokában lévő vegyi fegyverek jellegéről és számáról, valamint az azokat tároló, gyártó és fejlesztő létesítményekről, és ezekhez azonnali és korlátlan hozzáférést kell biztosítania a nemzetközi ellenőrök számára.

Amennyiben Damaszkusz nem tesz eleget ezen feltételeknek, az ENSZ BT a világszervezet alapokmányának VII. fejezete szerinti határozattal a nemzetközi béke és biztonság veszélyeztetése miatt büntetőintézkedéseket foganatosíthat az országgal szemben.

A vegyi fegyvereket, amennyiben lehetséges, Szírián kívül fogják megsemmisíteni. Meg kell semmisíteni a fegyverek gyártásához és kifejlesztéséhez szükséges eszközöket, valamint az azokat célba juttató rendszereket is.

A megállapodás három konkrét céldátumot jelöl meg a fegyverek megsemmisítését illetően. Idén novemberig kell lefolytatni az első helyszíni szemléket, és ugyanezen időpontig kell megsemmisíteni a vegyi anyagok előállítására és keverésére szolgáló berendezéseket is.

Az összes szíriai vegyi fegyver és berendezés megsemmisítését 2014 első felében kell elvégezni.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×