eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Átalakul a szerb kormány

Az átalakított szerb kormánynak 18 minisztere lesz, a pénzügyi és a gazdasági tárca pedig szétválik - hangzott el vasárnap a kormány ülése után, amelyen elfogadták a minisztériumokról szóló törvény módosításának tervezetét. Utóbbit hétfőn a parlament elé terjesztik.

A legjelentősebb változás kétségtelenül a nemrég lemondott Mladjan Dinkics által irányított gazdasági és pénzügyi minisztérium felbontása két különálló tárcára. Dinkics az év elején népszerűtlen költségvetési reformokba kezdett, célja az ország pénzügyi szektorának stabilizálása és a gazdasági válságból való kilábalás volt. A Szerb Szocialista Párt azonban nem támogatta ezeket a törekvéseket. Dinkics pénzügyi és gazdasági miniszterségét megelőzően a jegybank elnökeként is fontos szerepet töltött be a szerb nagypolitikában.

A pénzügyminisztérium élére a mindössze 29 éves Lazar Krsztics kerül. Az amerikai Yale egyetemen diplomázott pénzügyi szakértőre nehéz feladatok várnak, hiszen Szerbia pénzügyi helyzete meglehetősen súlyos. Önnön helyzetét Krsztics pár napja egy olyan emberéhez hasonlította, aki húsz éve nem járt fogorvosnál.

Az általa beharangozott "fájdalmas intézkedések", köztük a nyugdíjreform még a kormánypártok körében is nyugtalanságot váltottak ki; különösen érvényes ez a kormánykoalíció legkisebb erejére, a Nyugdíjasok Pártjára (PUPS). Ugyanakkor a kormány legfiatalabb tagja szilárd támogatásra számíthat a kabinet erős emberétől, Alekszandar Vucsics miniszterelnök-helyettestől. Utóbbi tett javaslatot Ivica Dacsics kormányfőnek arra, hogy vegye be a kormányába Krszticset.

Mladjan Dinkics nem fordít végleg hátat a kormányzati munkának - közölte a B92 rádió. Eszerint elnökhelyettesi rangban tagja lesz az Egyesült Arab Emírségek-Szerbia kormányközi bizottságnak. A bizottság szerb elnöke Vucsics.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×