eur:
390.91
usd:
365.98
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Időhúzás Csehországban?

Lemondott a cseh kormány. Jirí Rusnok miniszterelnök, akinek szakértői kormánya nem kapta meg a parlament bizalmát, kedden délben benyújtotta lemondását Milos Zeman köztársasági elnöknek. Általános vélemény szerint a mostani állapot nagyon is megfelel az államfőnek, amikor is döntő befolyása van az ország politikai történeseire.

Jiri Rusnok a sikertelen bizalmi szavazás után nem váltotta be ígéretét, miszerint még a múlt hét végéig be kellett volna nyújtania lemondását, ezt a lépést csak ma tette meg, amit megfigyelők gyanús időhúzásnak minősítenek. Egy hét múlva, jövő kedden kerül sor a parlament alsó házának rendkívüli ülésére, mely várhatóan dönt a testület feloszlatásáról és ezzel lehetővé válik az idő előtti parlamenti választások kiírása.

A parlament feloszlatásához a 200 tagú törvényhozásban kétharmados többségre, azaz több mint 120 szavazatra van szükség, a jelek szerint ez most megvan, az összes ellenzéki párt jelezte, hogy támogatja a lépést, bár az elemzők szerint az sem kizárt, hogy sokan az utolsó pillanatban meggondolják magukat és nemmel fognak szavazni. A parlament feloszlatása ugyanis nem érdeke azoknak a képviselőknek, akiknek nincs esélyük ismét bejutni az új törvényhozásba. Az alkotmány értelmében a feloszlatásról szóló határozat elfogadásától számítva az államfőnek 60 napja van arra, hogy kiírja az új választásokat.

Kérdés viszont, hogy Milos Zeman milyen időpont mellett dönt majd. Általános vélemény szerint a mostani állapot nagyon is megfelel az államfőnek, amikor is döntő befolyása van az ország politikai történeseire. Zeman az általa támogatott Rusnok kormányt ügyvivői teendőkkel bízta meg mindaddig, amíg nem jön létre az új kabinet.

Bár a lemondott miniszterelnök megerősítette, hogy kormánya a következő időszakban már semmiféle fontos ügyben nem kíván dönteni egyik utolsó lépésével nagy port kavart, ugyanis szlovákiai nagyköveté nevezte ki Livia Klausovát a volt államfő Václav Klaus nejét, aki az államfőválasztáson nyiltan támogatta Milos Zemant. A jobboldali pártok és főleg Karel Schwarzenberg volt külügyminiszter határozottan ellenezték a diplomáciai tapasztalatokkal nem rendelkező Klausová kinevezését.

A parlamenti alsóház önfeloszlatásához háromötödös többségre van szükség, ami 120 képviselőt jelent. A kezdeményezés mögé állt három pártnak - szociáldemokraták, kommunisták, TOP 09 - együttesen 122 képviselője van az alsóházban. A szavazásra várhatóan augusztus 20-án kerül sor. Felmérések szerint az előre hozott választás nagy esélyese a Cseh Szociáldemokrata Párt, amely 30-35 százalékos támogatottságnak örvend.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×