eur:
390.66
usd:
364.28
bux:
68201.93
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Elkelt a görög a szerencsejáték-társaság harmada

Több hónapos bizonytalanság után sikerült értékesíteni a görög szerencsejáték-társaság (OPAP) kisebbségi tulajdonrészét a görög privatizációs hivatal hétfői bejelentése szerint.

Az Emma Delta nevű, 66,7 százalékban cseh, 33,3 százalékban görög magántulajdonban lévő cseh-görög befektetési alap 652 millió euróért szerezte meg az OPAP 33 százalékát.
Áprilisban az egyetlen versenyben maradt Emma Delta 622 millió eurót kínált az OPAP eladásra felkínált részvénypakettjéért, a görög állam azonban legalább 650 milliót akar. A vevőjelölt először május 1-jéig kapott haladékot, hogy javítson ajánlatán, majd többszöri nekirugaszkodás után végül is a felek megállapodtak a hétfőn aláírt összegben.

A vételárból 622 millió eurót készpénzben kap meg a görög állam, további 30 millió eurót a konzorcium részvényeiben.

Az OPAP tavaly 505,5 millió euró nettó nyereséget ért el.

A görög kormányra erős nyomás nehezedik az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) részéről, hogy gyorsítsa fel sokáig halogatott privatizációs programjának végrehajtását, ami a Görögországnak biztosított mentőcsomag egyik feltétele.

Az országnak hitelezők 2,6 milliárd euróról 1,6 milliárd euróra csökkentették az idei görög privatizációból származó bevétel-előrejelzést. Erre azután került sor, hogy júniusban nem sikerült vevőt találni a DEPA gázszolgáltatóra, miután az egyetlen érdeklődő, az orosz Gazprom az utolsó pillanatban visszavonta 900 millió eurós nem kötelező érvényű ajánlatát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Új támogatója lett a francia EU-s pénzügyi puccstervnek

Új támogatója lett a francia EU-s pénzügyi puccstervnek

Az európai befektetéskezelési ágazat támogatja a francia javaslatot, amely az EU-tagállamok egy kis országcsoportokra érvényes tőkepiaci uniójának létrehozására irányul. Sandro Pierri, az Európai Alap- és Vagyonkezelési Szövetség (EFAMA) elnöke arra figyelmeztetett, hogy a reformmal kapcsolatos további késedelmek és EU-n belüli felesleges viták azt eredményezhetik, hogy még több vállalat és befektetés vándorol át az Egyesült Államokba.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×