eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Újabb harcok Dárfúrban

Újabb harcok törtek ki két törzs között a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban, mintegy száz ember életét követelve szombaton Adila közelében - közölték törzsi források vasárnap.

"Összecsaptunk a maaliákkal (...) leromboltuk egyik bázisukat, és megöltünk hetvenet közülük. Mi harminc embert vesztettünk" - mondta a rizeigat törzs egy tagja a tíz éve erőszakba süllyedt tartomány keleti részén lezajlott harcok után. "A helyzet még mindig feszült, és mindkét oldalon gyülekeznek az emberek" - tette hozzá.

"Ma is újabb harcokra számítunk" - jelentette ki a maalia törzs egyik tagja, falvak megtámadásával és felgyújtásával vádolva a rizeigatokat. Nem mondott számot a saját áldozataikról, csak azt, hogy ők negyven ellenfelüket ölték meg.

Július végén legalább 128 fegyveres meghalt két másik rivális törzs, a miszeríják és a szalamatok összecsapásaiban a tartomány nyugati részén. Ahmed Hiri, a miszeríja arab törzs egyik vezetője azt mondta, hogy a Garszita városától keletre lezajlott harcokban 28 emberük elesett, míg ők megölték a szalamat törzs száz tagját. Hozzátette, hogy 17 sebesültjük is van, és attól tart, hogy emelkedik a halálos áldozatok száma. A szalamat törzs állítása szerint csupán 52 embert vesztett a harcokban.

Az ENSZ és az Afrikai Unió közös dárfúri missziója (UNAMID) szerint a törzsi villongások a fő okai a feszültség újraéledésének a térségben, ami miatt már közel 300 ezren hagyták el otthonukat az év első öt hónapjában, kétszer annyian, mint az előző két évben együttvéve.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×