eur:
389.63
usd:
363.04
bux:
68088.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Újabb hat al-Kaida-taggal végeztek amerikai drónok Jemenben

Újabb hat feltételezett al-Kaida-taggal végeztek pilóta nélküli amerikai repülőgépek csütörtökön Jemenben - közölték helyi tisztségviselők. Kevesebb mint két hét alatt ez volt a hatodik hasonló amerikai rakétacsapás a terrorhálózat emberei ellen.

Ezúttal is két autót ért rakétatalálat, mint az előző napi támadásban, és ugyanabban a tartományban, a délkeleti Máribban. Helyi lakosok látták, amint a két autó kigyullad, és drónok köröztek még utána is a levegőben.

Az előző nap hét ember halt meg az akkor eltalált két autóban. Az utóbbi időszak hat támadásában harminc feltételezett terrorista vesztette életét.

Szerdán jelentette be a jemeni kormány, hogy a biztonsági erők meghiúsították az al-Kaida akcióját, amellyel egy kőolaj- és egy földgázterminál, valamint egy tartományi központ elfoglalását tervezték a merénylők. Egy jemeni kormányszóvivő szerint több tucat al-Kaida-tag vett volna részt az akcióban. A terroristák vasárnap a keleti Hadramaut tartományban jemeni katonáknak öltözve akartak az exportra szánt kőolajat és földgázt tartalmazó tárolók közelébe jutni.

Tervbe vették az ott dolgozó nyugati szakemberek megölését vagy túszul ejtését is. A hatóságok szerint a terrorcsoport a tartomány székhelyének számító Mukalla várost is uralma alá vonta volna. A támadást úgy előzték meg, hogy a hatóságok erősítést küldtek a helyszínre, és mindenkinek megtiltották a belépést.

Az arab országban szigorú biztonsági készültség van érvényben, miután az elmúlt héten amerikai források közölték: a Közel-Keleten és Észak-Afrikában nőtt a terrortámadás veszélye nyugati célpontok ellen. Emiatt számos nyugati állam - köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Hollandia és Norvégia - nagykövetségét bezárták Szanaában, egyes követségi épületeket kiürítettek.

A jemeni miniszterelnök egyik tanácsadója szerint az amerikai biztonsági lépések egyik oka a tervezett akció leleplezése volt.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×