eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Snowden elhagyhatta a tranzitvárót

Edward Snowden, az amerikai titkos adatgyűjtést leleplező informatikus csütörtökön elhagyta a moszkva-seremetyjevói repülőtér tranzitváróját, miután megkapta az orosz hatóságoktól az Oroszországban való tartózkodáshoz szükséges okmányokat.

Az ITAR-TASZSZ hírügynökség egyik forrása azt közölte, hogy a határőrizeti szervek az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálattól megkapták azokat a dokumentumokat, amelyek alapján Snowdennek joga van az Oroszországi Föderáció területén tartózkodni. Az amerikai informatikust segítő orosz ügyvéd, Anatolij Kucserena megerősítette: Snowden egy évre ideiglenes menedéket kapott Oroszországban.

A férfi több mint egy hónappal ezelőtt érkezett Moszkvába, s ezt követően ideiglenes menedékért folyamodott az orosz hatóságoknál.

Az amerikai informatikust segítő orosz ügyvéd, Anatolij Kucserena azt mondta, hogy Snowden a repülőteret elhagyva biztonságos helyre távozott.

Oroszország nem kapott olyan jelzést, hogy Barack Obama amerikai elnök esetleg lemondaná moszkvai útját - közölte csütörtökön Jurij Usakov, az orosz államfő külpolitikai tanácsadója.

Oroszországban szeptember elején tartják a G20-as országcsoport állam- és kormányfői találkozóját. Ehhez kapcsolódva tervezik Barack Obama és Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszéléseit.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×