eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Katonai parádéval ünnepeltek Phenjanban

Nagyszabású díszszemlével emlékeztek meg szombaton Észak-Koreában a koreai háború lezárásának 60. évfordulójáról.

A Phenjanban tartott katonai parádén megjelentek a koreai kommunista állam politikai és katonai vezetői, élükön az első számú vezetővel, Kim Dzsong Unnal, valamint Li Jüan-csao alelnökkel. A főváros központi terén, a Kim Ir Szen téren több ezer katona vonult végig díszmenetben.

Az észak-koreai hadsereg felvonultatta a legkorszerűbb haditechnikát és fegyverzetet, köztük páncélozott katonai járműveket, többállásos rakétakilövőket, valamint különböző rakétákat is.

A megemlékezés fő szónoka, a Koreai Népi Hadsereg Állandó Politikai Hivatalának vezetője beszédében azt állította hogy a KNDK a békét fő nemzeti prioritásnak tekinti. Cso Rjun Ho azt hangoztatta:a hadsereg legfontosabb feladata, hogy megvédje az országot a külföldi inváziótól.

A békés környezet elsődleges fontosságú az ország számára - fogalmazott a katonai vezető, aki szerint Észak-Korea most a gazdasági fejlődésre, valamint az emberek életszínvonalának emelésére helyezi a hangsúlyt.

A nemzetközi hírügynökségek emlékeztettek arra, hogy a Koreai-félszigeten az elmúlt hónapokban jelentősen kiéleződött a feszültség az észak-koreai atomprogram, valamint a phenjani nukleáris rakétakísérletek miatt. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa válaszlépésként a Phenjan elleni szankciók kiszélesítését határozta el.

Az 1950 és 1953 közötti koreai háborúnak a panmindzsoni fegyverszüneti egyezmény vetett véget.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×