eur:
392.82
usd:
366.14
bux:
66803.65
2024. április 26. péntek Ervin

Tusk: A jövő évtizedre halasztódhat az euró bevezetése Lengyelországban

A lengyel miniszterelnök szerint Lengyelország még hosszú évekig nem lesz képes az Európai Unió közös pénzének bevezetésére, mert a kormánynak nincs meg a kellő többsége, hogy végrehajtsa az ehhez szükséges alkotmánymódosítást.

A Gazeta Wyborcza című napilap szombati számában megjelent interjúban Donald Tusk azt mondta, hogy szerinte egy ilyen jellegű módosítás támogatásához még a következő, 2015-ben esedékes választás után sem lesz elegendő EU-párti képviselő a parlamentben.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a közös pénz bevezetése jóval 2020 utánra maradna.

"Az alkotmány módosítása nélkül nem fogunk belépni az euróövezetbe. Ehhez ma nincs meg a többségünk, és megérzésem szerint a következő kormányzati időszakban sem lesz meg" - mondta Tusk.

A kormányfő 2008-ban még úgy nyilatkozott, hogy 2012-ben az ország bevezetheti az eurót. Nem sokkal később azonban kezdetét vette a nemzetközi gazdasági válság, és emiatt Lengyelországnak is "jegelnie" kellett ezt a tervét.

Friss közvélemény-kutatások szerint ráadásul az ország lakosságának csak kevesebb mint egyharmada támogatja, hogy Varsó bevezesse az eurót nemzeti valutaként.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×