eur:
387.16
usd:
356.31
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Pozsonyban rövidesen rendkívüli állapotot hirdetnek

A szlovák fővárosban órákon belül kihirdethetik a rendkívüli állapotot - tájékoztatott az árvízvédelmi válságstáb vezetője.

A folyamatosan áradó Duna vízszintje Pozsonyban meghaladta a 864 centimétert. A ligetfalui oldalon elárasztotta a part menti parkolókat, a Tyr¹ rakparton már a járdák is víz alatt állnak. A Óváros felőli parton a vízszint elérte az eredeti töltés magasságát és a víz átcsap már az járdát szegélyező alacsony betonfalon.

A szlovák fővárosban órákon belül kihirdethetik a rendkívüli állapotot, tájékoztatott az árvízvédelmi válságstáb vezetője, ¥ubomír Andrassy. Pozsony hétfőn estétől készülődik az utóbbi száz év legmagasabb árhullámára - írja a Parameter. Az eddigi rendkívüli intézkedések lezárásra került a Bécsi út, az Öreg híd melletti parkolók és a Fajnor rakpart.

"A Duna vízszintje előreláthatólag meghaladja majd a 10 métert" - jelentette ki hétfőn délelőtt Danica Le¹ková hidrológus.

Pozsony árvízvédelmi rendszerének ki kellene állnia a próbát, hiszen a városközponti részét "ezeréves" intenzitású árhullámra tervezték, ami azt jelenti, hogy másodpercenként 13 500 köbméteres víztömeg elvezetésére is alkalmas.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×