eur:
389.37
usd:
363.57
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Lázadnak a guantánamói foglyok

Erőszakba torkollott szombaton a Kuba szigeti guantánamói amerikai fogolytáborban a hetek óta fokozódó feszültség; az őrök gumilövedékeket vetettek be, miután a foglyok tiltakoztak az ellen, hogy magánzárkákba helyezzék át őket.

Az incidensben - amely a 6-os tábor nevű, közepesen szigorú részlegben történt - néhányan könnyebben megsebesültek - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió egy guantánamói katonai szóvivőre hivatkozva.

Jelenleg 166, terrorizmussal gyanúsított személyt őriznek Guantánamó-öböli amerikai haditengerészeti támaszponton, sokakat közülük a fogolytábor 2002-es létrehozása óta.

Februárban több tucat rab éhségsztrájkot kezdett, tiltakozva az ellen, hogy szerintük az őrök nem megfelelően bántak a koránjaikkal (muszlim szent könyveikkel) a cellák ellenőrzése során. Hivatalos közlés szerint jelenleg 43 őrizetes utasítja el az ételt, közülük 11-et kényszertáplálásnak vetnek alá.

Robert Durand százados, a tábor szóvivője elmondta a The Washington Post című napilapnak: azért döntöttek úgy, hogy megszüntetik a közös cellákat, és mindenkit magánzárkába helyeznek, mert a közös cellákban a rabok letakarták a térfigyelő kamerákat és az ablakokat.

A lap ugyanakkor azt írta: a foglyok elkülönítésével a tábor parancsnoksága feltehetőleg azt akarta elérni, hogy a rabok befejezzék az éhségsztrájkot.

Beszámolók szerint az őrizetesek seprűnyelekkel és más, a kezük ügyébe eső eszközökkel próbáltak szembeszállni az őrökkel, akik több lövést adtak le speciális, gumilövedékeket kilövő rövid csövű puskákból. "Sem őrök, sem őrizetesek nem sebesültek meg súlyosan" - mondta Durand százados.

Barack Obama amerikai elnök 2008-ban ígéretet tett rá, hogy bezárják a guantánamói fogolytábort. A kongresszus azonban megakadályozta, hogy a terrorizmussal gyanúsított személyeket átszállítsák amerikai börtönökbe.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×