eur:
388.8
usd:
361.22
bux:
68578.71
2024. május 7. kedd Gizella

Még órákig húzódhatnak a megbeszélések Brüsszelben

Kétoldalú tárgyalásokkal folytatódik az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozója, amelynek célja, hogy sikerüljön megállapodni az Európai Unió 2014 és 2020 közötti keretköltségvetéséről, az egyeztetések még órákig húzódhatnak - tudatta pénteken hajnali fél három tájban Alexander Stubb, Finnország Európa-ügyi minisztere egy népszerű mikroblogon.

"Kétoldalú tárgyalások. Némi mozgás. Pletykák keringenek. Úgy gondolom, azt remélem, pár órán belül megszülethet (a megállapodás)...de ki tudja?" - írta internetes üzenetében Stubb.

Korábban az egyeztetések menetére rálátó uniós források arról számoltak be, hogy a német delegáció már a tárgyalások kezdete előtt jelezte, ha elkészül Herman Van Rompuy költségvetési javaslata, legalább 4-5 órára lesz szükség, hogy mindent töviről-hegyire ki lehessen számítani.

A csúcstalálkozóra érkező Petr Necas cseh kormányfő köntörfalazás nélkül vétóval fenyegetett arra az esetre, ha Csehország nem juthat több uniós támogatáshoz, ha - mint fogalmazott - a javaslat országa számára "elfogadhatatlan" lesz. Kiszivárgott hírek szerint Necas kerek egymilliárd euróval szeretné megemeltetni a Csehországnak járó összeget. Egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő azt mondta viszont: nem szabad megfeledkezni arról, hogy Csehország felzárkóztatási támogatásai csökkenésének egyik lényeges oka, hogy a cseh régiók jelentősen felzárkóztak az uniós átlaghoz, és részben ki is kerültek a leginkább támogatandó, legelmaradottabb régiók köréből.

Sajtóértesülések szerint a keretköltségvetésre vonatkozó javaslatot továbbra sem sikerült hivatalos formában papírra vetni. Az eredeti menetrend az lett volna, hogy a tagállamok delegációi csütörtök délután háromkor megismerhetik a javaslatot, és annak ismeretében ülhetnek le tárgyalni. Ennek ellenére Herman Van Rompuy nem állt elő ilyen javaslattal az eredeti tervhez képest csaknem hat órás késéssel kezdődő egyeztetésekre, amit azzal indokolt, hogy a tagállamok vezetőinek nézetkülönbségei miatt nem sikerült kompromisszumos javaslatot készítenie.

A tárgyalásokat nem sokkal éjfél után körülbelül egy órás időtartamra felfüggesztették, amit Van Rompuy "rövid szünetnek" nevezett internetes mikroblogján közzétett nyúlfarknyi üzenetében. A megbeszélések fél kettő után nem sokkal folytatódtak.

A teremben az uniós intézmények vezetőin kívül csak a 27 tagország állam- és kormányfői vannak jelen, formális jegyzőkönyv a tárgyalásokról nem készül, és a teremben bárki bármikor kérhet szünetet, hogy egyeztessen szakértőivel, diplomatáival a részletkérdésekről, amelyek esetenként eurómilliárdok sorsát dönthetik el.

Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×