eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megegyezést sürget a költségvetési vitában Barroso

Megegyezésre hívta fel az uniós tagállamokat José Manuel Barroso és Werner Faymann osztrák kancellár csütörtökön Bécsben.

Befektetések nélkül nincs növekedés - hangoztatta az Európai Bizottság elnöke az osztrák kancellárral, Werner Faymann-nal közös sajtótájékoztatóján. Kijelentette: az EU költségvetése "befektetési költségvetés", amelynek nagy része visszaáramlik a tagállamokhoz. Hozzátette még, hogy az uniós költségvetés a tagállamok összes hazai össztermékéhez (GDP) képest valójában nagyon kis összeget tesz ki.

"Hogy lehet, hogy egyes kormányok, amelyek annyit beszélnek növekedésről, versenyképességről, azok akkor, amikor a legfontosabb eszközről van szó, ami európai szinten a befektetéseket szolgálja, vagyis az uniós költségvetésről, látszólag elfeledkeznek a növekedésről?" - fogalmazott José Manuel Barroso.

Nagy-Britanniára utalva sajnálatosnak nevezte, hogy "egyes tagállamok eleve fenntartásokkal kezdtek neki a tárgyalásoknak". Csalódásának adott hangot amiatt is, hogy a költségvetésről szóló vita eddig a megszorításokra, nem pedig arra a hozzáadott értékre összpontosult, amelyet európai szinten a források felhasználásával el lehet érni.

Az Európai Bizottság megtette a maga javaslatát, most a tagállamok felelőssége, azután pedig az Európai Parlamenten lesz a sor, hogy döntsenek a költségvetésről - hangsúlyozta a bizottság elnöke.

Mint mondta, egyetértettek az osztrák kancellárral abban, hogy az euró "létezése elleni fenyegetés" elmúlt, de további lépések szükségesek a strukturális reformok és a tagállami költségvetési konszolidáció terén. Ugyanígy - mondta - az euróövezeti intézményrendszer megerősítésére is szükség van annak érdekében, hogy "sziklaszilárd" legyen a közös fizetőeszköz.

Az osztrák kormány vezetője úgy fogalmazott, az európai munkanélküliségi mutatók arra intenek, hogy a "kicsinyes vitákat" a háttérbe kell sorolni és a közös érdekeket kell előtérbe állítani.

"Minden kormánynak joga van ahhoz, hogy igényeit komolyan vegyék, de nem lehet, hogy az az elv érvényesüljön, hogy aki a leghangosabb, annak van igaza" - jelentette ki Faymann.

Mint elmondta, újból ismertette Barrosóval az osztrák kormány álláspontját, amely szerint nagy hangsúlyt fektetnek a közös mezőgazdasági politika vidékfejlesztési forrásaira. Az osztrák kormány emellett "igazságos bánásmódot" akar a nettó befizetői országoknak - köztük Ausztriának - járó visszatérítés terén. A brit kormányhoz címezve szavait ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: ha mindenki kész egy nagy lépést tenni és lemondani a költségvetési kedvezményekről, akkor Ausztria is kész "nagy lépést tenni". Azt viszont, hogy a többi nettó befizető ország megtarthatja a kedvezményét, Ausztria viszont nem, "nem tartja jó ötletnek" - jelentette ki.

A tavaly novemberi sikertelen kísérlet után a jövő hét második felében ülnek össze újra az EU állam- és kormányfői, hogy megegyezésre jussanak az EU 2014 és 2020 közötti költségvetéséről.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×