eur:
385.51
usd:
355.1
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Európai körúton az amerikai külügyminiszter

Biztonságpolitikai, valamint gazdasági kérdések szerepelnek az amerikai külügyminiszter európai körútjának napirendjén. Hillary Clinton hétfő hajnalban érkezett meg az út első állomására, Prágába.

Csehországban Clinton már hétfő kora reggel Petr Necas miniszterelnökkel, valamint Karel Schwarzenberg külügyminiszterrel a lehetséges energiapolitikai együttműködésről tárgyal. Amerikai források szerint a külügyminiszter annak érdekében lobbizik majd, hogy a Cseh Energetikai Művek (CEZ) az egyesült államokbeli Westinghouse céget válassza partnerként a Temelini Atomerőmű tervezett kibővítéséhez. A Westinghouse fő riválisa egy orosz cég, az Atomsztrojexport. Az idézett források azt állították, hogy a Westinghouse "befutása" nem csupán a Cseh Köztársaság - elsősorban Oroszországtól függő - energiaellátásának diverzifikálásához járulna hozzá, de az Egyesült Államok számára legkevesebb 9000 munkahelyet teremtene.

A State Department vezetője Prágából Brüsszelbe utazik, ahol keddtől a NATO kétnapos külügyminiszteri értekezletén vesz részt. A tanácskozás fő napirendi témája a Szíriával szemben légvédelmét erősíteni kívánó Törökország Patriot rakétákkal történő ellátása. Az atlanti szövetség az elmúlt hét végén úgy foglalt állást, hogy a rakéták telepítésére egy héten belül sor kerülhet, amennyiben arról döntés születik.

Clinton európai körútja egy írországi, valamint egy észak-írországi vizittel zárul.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×