eur:
387.81
usd:
357.65
bux:
68070.56
2024. május 17. péntek Paszkál

Bírálják Izraelt a településpolitikája miatt

Az amerikai, a francia és a brit külügyminiszter bírálta Izrael döntését, hogy új építkezésekbe kezd a megszállt területeken.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő ragaszkodik a telepbővítéshez Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában.

"Építkezünk Jeruzsálemben, és ezt folytatjuk az összes olyan területen is, amelyekhez Izrael térképén stratégiai érdekek fűződnek" - jelentette ki a miniszterelnök a kormány vasárnapi ülésén.

Izrael 3000 új lakóegység építését jelentette be az 1967-es hatnapos háborúban elfoglalt területeken, miután az ENSZ Közgyűlése csütörtökön "nem tag megfigyelő állam" szintre emelte a világszervezetben Palesztina státusát.

A tervek korlátozzák egy jövőbeni palesztin állam területi kiterjedését - jelentette ki Laurent Fabius francia külügyminiszter. Ehelyett az izraeli hatóságoknak "egyértelműen ki kellene nyilvánítaniuk, hogy felújítják a tárgyalásokat" - fűzte hozzá.

Brit kollégája, William Hague kétségbe vonta Izrael békeszándékát: "Az izraeli telepek nemzetközi jogilag törvénytelenek és lerombolják a felek közötti bizalmat" - jelentette ki. Az új telepek építése "nagyon megnehezíti" a kétállami megoldást - véli Hague.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter már pénteken leszögezte, hogy Izrael lépése veszélyezteti a konfliktus tárgyalásos megoldására irányuló fáradozásokat, ugyanakkor kilátásba helyezte, "amennyiben a felek hajlandóak közvetlen tárgyalásra, akkor Barack Obama elnök teljes értékű partnerként támogatja őket".

Angela Merkel német kancellár is a kétállami megoldást szorgalmazza, és a tárgyalások mielőbbi megkezdésére szólított fel, bár a telepbővítésről nem ejtett szót - néhány nap múlva Berlinbe érkezik Netanjahu.

Izraeli ellenzéki politikusok is bírálják a kormány döntését. Ehud Olmert volt kormányfő Washingtonban szombaton este azt mondta, hogy a telepbővítés Barack Obama "arculcsapása". Mahmúd Abbászt, a Palesztin hatóság elnökét "igazi békepartnernek" nevezte, ezzel szemben Natanjahu szerinte "nem kötelezte el magát a békefolyamat mellett".

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×