eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Több támogatásra lenne szüksége Athénnak

Nagy kérdés, mi lesz a sorsa az informális EU-csúcson annak a német javaslatnak, amely "gyámság" alá helyezné Görögországot. A görögök és az Európai Bizottság is elutasítja az elképzelést.

"Megfeledkezik a történelem tanulságairól mindenki, aki afféle válaszút elé állít egy országot, hogy döntenie kell a pénzügyi segítség és a nemzeti önbecsülés között" - így reagált Evangélosz Venizelosz görög pénzügyminiszter arra a német felvetésre, hogy Görögországnak át kellene adnia az adóztatással és a költségvetési kiadásokkal kapcsolatos döntések feletti szuverenitását egy euróövezeti "költségvetési biztosnak". A Financial Times szombati cikke szerint ugyanis Németország ettől tenné függővé, hogy Görögország megkaphassa a következő, 130 milliárd eurósra tervezett mentőprogramot.

"A görög nép tudja, mekkora segítséget kap, és erre áldozataival válaszol, meghozva és végrehajtva a nehéz, de szükséges döntéseket" - idézte Venizelosz szavait az AFP hírügynökség.

Német lapok vasárnap arról írtak, hogy Berlin írásbeli javaslatot terjesztett az uniós állam- és kormányfők hétfői újabb válságtanácskozása elé. A javaslat egyik eleme szerint a görög parlamentben törvényt kellene alkotni arról, hogy az állami bevételek felhasználásának első számú célja az államadósság csökkentése. Az elképzelés szerint ez segítene meggyőzni a magánhitelezőket arról, hogy Görögország rendben törleszti majd tartozásait. A javaslat másik fő eleme a költségvetési biztosi intézmény felállítása. A biztost az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa nevezné ki, és felülbírálhatná a görög állami szervek valamennyi olyan döntését, amely megítélése szerint veszélyezteti az államháztartási célok elérését.

A Reuters úgy tudja: a német elképzelés nemcsak Görögországra vonatkozik, hanem bármelyik euróövezeti országra, amely külső támogatásban részesül, de képtelen teljesíteni vállalt kötelezettségeit.

Az Európai Bizottság egy meg nem nevezett szóvivőjét idézve a Reuters arról írt, hogy a testület is elutasítja a német elképzelést. A szóvivő úgy reagált, idézem: "A bizottság elkötelezett ellenőrző képessége további erősítése mellett, és a helyszínen már fejleszti is e képességét. A végrehajtás azonban teljes mértékben a görög kormány felelőssége".

Mindeközben az EU-IMF-Európai Központi Bank Athénban tárgyaló küldöttsége már arról beszél: Görögországnak a tervezettnél 15 milliárd euróval több támogatásra van szüksége, a következő segélycsomagban így összesen már 145 milliárd eurót kell elhelyezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.

Moszkva: a Steadfast Defender a hidegháborús gondolkodásmódhoz való végleges visszatérés

Moszkva szerint a hadgyakorlat annak bizonyítéka, hogy a NATO egy Oroszországgal szembeni esetleges fegyveres konfliktusra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×