eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Felgyorsította vészforgatókönyve kidolgozását a brit kormány

A brit kormány felgyorsította gazdasági vészforgatókönyvének kidolgozását annak érdekében, hogy képes legyen kezelni egy esetleges összeomlást az euróövezetben - mondta George Osborne brit pénzügyminiszter egy vasárnapi interjúban.

A brit közszolgálati televízió vasárnap reggeli műsorában Osborne leszögezte: "ez nem jelenti azt, hogy bármilyen konkrét kimenetelt jósolna a londoni kormányzat, csupán azt, hogy készen áll bármire, ami a világban vagy az euróövezetben történhet".

A kilátásokkal kapcsolatosan Osborne elmondta: az euróövezeti válság "hatalmas csillapító" hatással van a brit gazdaságra. "Nagyon-nagyon nehéz gazdasági körülmények vannak számos országban. Ez egyértelmű hatással van az Egyesült Királyságra, a növekedési kilátásokra, és kihívást jelent az államháztartás szemszögéből is" - tette hozzá. A kormány kedden hozza nyilvánosságra legfrissebb előrejelzéseit.

A pénzügyminiszter az interjúban jelentette be, hogy a kormány 20 milliárd font értékben garantál kis- és középvállalkozásoknak nyújtandó banki hiteleket annak érdekében, hogy csökkenjenek a hitelfelvétel költségei. A támogatás végső összege akár a 40 milliárd fontot is elérheti - tette hozzá.

Osborne arról is beszámolt, hogy megállapodott több nyugdíjalappal is, hogy infrastruktúra beruházásokba fektetnek be pénzt.

A szakember bizakodóan nyilatkozott arról, hogy a kormány teljesíti költségvetési céljait.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×