eur:
385.6
usd:
355.04
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Távozik Obama közel-keleti és iráni tanácsadója

Visszavonul Dennis B. Ross, aki közel-keleti és iráni ügyekben Barack Obama elnök egyik legbefolyásosabb tanácsadója volt - közölte pénteken a The New York Times.

A lap rámutatott, hogy Ross, aki 2009 februárjától a külügyminisztérium, 2009 júniusától pedig a nemzetbiztonsági tanács meghatározó munkatársa volt, olyan időszakban távozik a kormányzatból, amikor az izraeli-palesztin tárgyalások tartósan szünetelnek, az amerikai-iráni viszonyban pedig új feszültségek keletkeztek. A Fehér Ház szóvivője a veterán diplomata decemberre tervezett visszavonulásával kapcsolatban kijelentette, hogy Ross eleve csak két évre vállalta megbízatását, s megbecsülés illeti, amiért csak három esztendő elteltével lép vissza.

Ross fél évvel azután jelentette be távozását, hogy lemondott George J. Mitchell, az amerikai elnök közel-keleti megbízottja. A The New York Times szerint az újabb kilépés annak is mutatója, hogy milyen mértékben meggyengült a közel-keleti békefolyamat, amelynek sikerre vitele korábban Barack Obama elnök külpolitikájának egyik legfontosabb célkitűzése volt.

A 62 éves Ross, aki kiváló kapcsolatokat ápolt a mindenkori izraeli vezetéssel, öt elnök közel-keleti tanácsadója volt. Fontos szerepe volt az amerikai-izraeli katonai együttműködés elmélyítésében, valamint az "arab tavasz" változásaira adott hivatalos amerikai válasz kidolgozásában.

Õ volt a szellemi atyja annak az Obama-indítványnak, hogy a két állam létrejöttén alapuló izraeli-arab békemegállapodásban a határokat alapvetően az 1967 előtti állapotoknak megfelelően kellene megállapítani, de azok megvonásánál figyelembe kellene venni az azóta létrejött zsidó településeket is.

Dennis Rossnak többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült lebeszélnie a palesztin vezetést arról, hogy szeptemberben az ENSZ-ben a palesztin képviselet állami rangra emelését kérje.

A diplomata, aki több külpolitikai témájú könyv szerzője, a továbbiakban a washingtoni Közel-keleti Politika Intézetében folytatja tudományos pályafutását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Putyinnal árazta be a nyugati-európai látogatás jelentőségét a kínai elnök

Putyinnal árazta be a nyugati-európai látogatás jelentőségét a kínai elnök

Csütörtökön vette kezdetét Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozója Pekingben. A kétnapos eseménytől előzetesen a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok erősítését várták a szakértők, miközben a Nyugattal egyre hidegebb a viszonyt ápol mindkét ország. A megbeszélés annak függvényében különösen fontos Európának, hogy Kína államfője éppen egy héttel korábban járt a kontinensen, és nyíltan megmutathatja, hogy az ottani tárgyalások mennyire jártak sikerrel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×