eur:
388.37
usd:
360.33
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Amiben Nagy-Britannia megelőzheti Németországot

Nagy-Britannia lakossága jelenleg 62 millió 300 ezer fő, de a bevándorlók olyan tömegben özönlenek a szigetországba, amelynek a természetes népszaporodása is jelentős, hogy 2027-re népessége elérheti a 70 milliót. 2043-ra Nagy-Britannia megelőzheti Németországot.

Nagy-Britanniába évente félmillió bevándorló érkezik, és az újonnan jöttek főként olyan országokból érkeznek, ahol a családokban szokás három-négy gyermek vállalása. Hely van, jóllehet problémát jelent, hogy a bevándorlók a szigetország déli részét részesítik előnyben, a hidegebb, iparosodottabb észak helyett, és Nagy-Britannia déli része máris sűrűbben lakott.

A kormány igyekszik szabályozni a bevándorlás mértékét, de a jelek szerint nem nagy sikerrel. A világ minden részéről érkeznek a már letelepedettek rokonai, és jelentős az illegális bevándorlás is. Az érkezőket pedig el kell látni munkával, lakással, gyermekeiket iskolai helyekkel. Anglia Európában már most utolsó helyen áll, ami a tanárok és diákok arányát illeti.

A kormány lakótelepeket terveztet, a természetvédők pedig e tervek láttán az ellen tiltakoznak, hogy fogyatkozik a zöldterület.

Hozzájárul a népességnövekedéshez az emberi élet felső határának kitolódása is. Az ötven év múlva születő brit gyerekek mindegyike számíthat majd arra, hogy megéri a századik életévét. Öregedik a társadalom. Jelenleg több mint három kereső tart el egy-egy nyugdíjast, 2035-re az eltartók száma három alá csökken.

2035 lesz az az esztendő, amikor a britek népessége túl nőhet a franciákén, és 2043-ban érheti el a németekét, annál is inkább, mert Németország népessége csökkenő tendenciát mutat. (A jelenleg 81,5 milliós Németországban a CIA World Factbook becslése szerint a népességnövekedés -0,208 százalékos, míg a 78,8 milliós Törökországban 1,235 százalékos, a 138,7 milliós Oroszországé -0,47 százalékos.)

Az ENSZ demográfiai intézetében is folyik a számolgatás, és eszerint a Föld lakossága 2100-ra több mint megkétszereződhet, hét milliárdról 15 milliárdra növekedhet. Ez már sokkoló előrejelzés. Szakértők rámutatnak, hogy valamit sürgősen tenni kell a túlnépesedés megakadályozására. A hét milliárdos népességszámot éppen ebben a hónapban éri el a világ. A szakértők remélik, hogy születésszabályozással elejét lehet venni a túlzott arányú növekedésnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×