eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Taktikát váltottak a szomáliai kalózok

A szomáliai kalózok már jó ideje "belépni tilos" övezetté alakították az ország partvidékét a hajósok számára, ám a szomszédos Kenya üdülőhelyei ellen nemrég elkövetett támadások azt jelzik, hogy a kalózok drámai mértékben változtattak taktikájukon - adta hírül szerdán a CNN amerikai televízió hírportálja.

Az elmúlt években mindennapossá váltak azok a jelentések, amelyek nagy és kis hajók kalózok általi eltérítéséről szóltak az Ádeni-öbölben és az Indiai-óceánon. Ezek során több tucat tengerészt és hajót tartottak fogva, bizonyos esetekben hónapokon át. Amikor azonban a világ haditengerészetei megjelentek a térségben hogy megpróbálják védelmezni a vízi közlekedést, a kalózok számára ez kihívást jelentett.

A hajófoglalók egy része ahelyett, hogy szembenézett volna az Egyesült Államok, valamint tucatnyi másik állam jól kiképzett fegyvereseivel, illetve ultramodern hadihajóival, láthatóan könnyebb célpontokat keresett, és hajók helyett a határ túloldalán nyaraló turistákra fókuszált.

A kenyai Lamu Archipelago aranyló homokjával és kristálytiszta vizével a gazdag nyaralók álma, amelyet azonban csak egy hajszál választ el Szomália háború sújtotta, a törvényeket hírből sem ismerő határ menti régióitól. Szeptember 11-én fegyveres banditák zavarták meg az idilli luxusüdülő nyugalmát, amikor megtámadtak két, ötvenes éveikben járó brit turistát a nyaralójuk előtti tengerparton.

David Tebbuttot ellenszegülés közben fejbe lőtték, feleségét pedig magukkal vitték egy motorcsónakon, feltételezhetően Szomáliába. Október 1-jén szintén hasonló támadás történt, ekkor egy hatvanas éveiben járó francia nőt ragadtak ki a Mandala-szigeten lévő nyaralójából. A helyi hatóságok az esettel kapcsolatban elmondták: a kenyai haditengerészet motorcsónakkal üldözőbe vette a kalózokat, tűzharc is zajlott, de a bandának végül sikerült átlépnie a szomáliai határt.

A legutóbbi támadásokat követően a brit külügyminisztérium felszólította a Kenyába utazó turistákat, hogy kerüljék el a kenyai-szomáliai határ 150 kilométeres körzetét, továbbá felhívták a figyelmet a különösen veszélyeztetett tengerparti szállásokra. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma óva intett a Szomáliába történő utazásoktól, illetve a korábbi esetekre figyelmeztette a Kenyába utazni szándékozókat.

Will Geddes biztonságpolitikai szakértő a CNN-nek úgy fogalmazott, hogy a kalózok látható stratégiaváltása nem csupán a turisták, hanem a kenyai és a szomáliai hatóságok számára is aggasztó. A szakértő szerint a támadók úgy érzik, hogy a rendőrség sem képes megállítani őket, a helyi hatóságoknak pedig sürgős intézkedéseket kell végrehajtaniuk a nyaralók, valamint az ország sebezhető turizmusának védelmében.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×