eur:
389.54
usd:
361.91
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Öngyilkos lett egy lengyel pártvezető

Az első vizsgálatok megerősítették, hogy Andrzej Lepper, a lengyel Önvédelem (Samoobrona) párt elnökének halálát nem idegenkezűség okozta, a pártvezető öngyilkos lett - közölte Dariusz Slepokura ügyész, a varsói körzeti ügyészség munkatársa.

Leppert pénteken holtan találták pártja varsói székházában. Veje bukkant rá felakasztott holttestére a fürdőszobában. Andrzej Lepper 57 éves volt, nős, három gyermek, két lány és egy fiú maradt utána.

Az ügyész szombati közlése szerint valószínűleg pénzügyi gondok miatt vetett véget életének. Az ügyészségi vizsgálat és a holttest boncolása hétfőn kezdődik, s csak ezután lehet végleges véleményt mondani halálának okairól.

Környezete szerint Lepper az utóbbi időben rossz pszichés állapotban volt, nyomasztotta fia súlyos betegsége, és a saját korábbi szexbotránya kapcsán várt másodfokú ítélet. Leppert 2010 februárjában egy lengyel bíróság első fokon kétévi és három hónapi szabadságvesztésre ítélte szexuális zaklatás és kényszerítés címén.

Bűnösnek találták abban, hogy 2001-ben és 2002-ben pártjának két munkatársnőjét pártbeli pozíciókért cserébe szexre kényszerítette. A fellebbviteli bíróság azonban megsemmisítette az ítéletet, és új eljárást rendelt el.

Lepper váratlan halála nagy megdöbbenést keltett Lengyelországban, függetlenül attól, hogy ellentmondásos személyiségét ki hogyan értékelte. Sokan nem hiszik el, hogy öngyilkos lett. Szerintük semmilyen jel nem utalt arra, hogy öngyilkosságra készült volna, és búcsúlevelet sem hagyott maga után.

Ismerősei szerint azonban számos magánéleti gondja volt, és minden bizonnyal depresszióval küzdött. Emellett egészsége sem volt rendben, szívproblémái voltak.

Andrzej Lepper, akit Nyugaton a "lengyel Le Pennek" szoktak nevezni, 1992-ben alakította meg a Földművesek Önvédelem (Samoobrona) Szakszervezetét, majd az Önvédelem pártot. Erőszakos akciókkal hívta fel magára a figyelmet, törvénytelen útelzárásokat és importgabona-kiszórási akciókat szervezett. Durván támadta a vezető lengyel politikusokat. Több mint 140 büntetőeljárás indult ellene.

Pártja 2001-ben jutott be a szejmbe. A szejm szószékéről folytatta a politikai vezetők elleni hadjáratát. Baloldali populista politikusként jellemezték, sokat bírálták orosz kapcsolatai és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő támogatása miatt.

Négyszer indult az elnökválasztáson, legjobb eredményét 2005-ben érte el, amikor több mint 2 millióan szavaztak rá, és 15 százalékkal harmadiknak futott be. Főként az ő támogatásának köszönhető, hogy Lech Kaczynski a második fordulóban győzött Donald Tuskkal szemben.

A 2005-ös elnökválasztás után érte el legnagyobb politikai sikereit, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS), a Kaczynski fivérek pártja támogatásának köszönhetően a szejm alelnöke lett. Egy másik populista formációval, a jobboldali Lengyel Családok Ligájával együtt stabilizációs egyezményt kötött a kormánypárttal a PiS külső támogatásáról, majd amikor ez a két párt belépett a kormánykoalícióba, mezőgazdasági miniszter és miniszterelnök-helyettes lett Kazimierz Marcinkiewicz kormányában.

Szexbotránya és korrupciós vádak miatt menesztették a kormányból. Emiatt felbomlott a koalíció, és 2007 őszén előre hozott választásokat rendeztek. Ennek nyomán az Önvédelem, akárcsak a Lengyel Családok Ligája, kiesett a parlamentből.

Lepper és pártja ezt követően marginalizálódott. 2010-ben a pártvezető indult az elnökválasztáson, de csak 1,3 százalékos eredményt tudott elérni. Az idei októberi parlamenti választásokon is indulni akart pártjával, de ezeknek a reményeknek váratlan halála véget vetett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×