eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nagy-Britanniából terjed a francia hasmenésjárvány?

Vizsgálatot indítottak a brit egészségügyi hatóságok annak tisztázására, hogy a Dél-Franciaországban észlelt, kólibaktérium okozta hasmenéses megbetegedések valóban brit eredetű élelmiszerekhez köthetők-e.

A gyanú francia részről hangzott el, miután a németországi járványéhoz hasonló súlyos hasmenéses tünetekkel tíz felnőtt betegedett meg Bordeaux környékén.

A BBC szombati beszámolója szerint a francia hatóságok azt feltételezik - jóllehet erre bizonyíték még nincs -, hogy a fertőzések a kelet-angliai Ipswich városában működő, Thompson and Morgan nevű cég növényi csíráival lehetnek összefüggésben.

Az 1855-ben alapított Thompson and Morgan - a legnagyobb, dísz- és haszonnövény-magvak és csírák termesztésére szakosodott brit cég - szombaton közleményben tudatta, hogy több ezernyi csomaggal értékesített a szóban forgó termékcsoportból, és sehonnan nem kapott jelzéseket egészségügyi problémákról.

A franciaországi betegek közül többen állítólag olyan salátafélékből ettek, amelyeket a brit cég által szállított magvakból csíráztattak.

A Thompson and Morgan közleménye szerint azonban "nagyon valószínűtlen", hogy maguk a magvak ilyen betegséget okozhatnak.

A brit élelmiszer-szabványügyi hatóság (FSA) mindazonáltal vizsgálatot indított, és részletes információszolgáltatást kért a vállalattól a szóban forgó magvakról. Az FSA közölte azt is, hogy Nagy-Britanniában nem észleltek olyan hasmenéses megbetegedéseket, amelyek közvetlenül a franciaországi esetekhez lennének köthetők.

A nem sokkal korábban Németországban kitört súlyos hasmenésjárvány kórokozója hét megbetegedést okozott Nagy-Britanniában, de a fertőzöttek mindegyike előzőleg Németországban járt.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×