eur:
389.73
usd:
362.07
bux:
68308.25
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Jól megy az üzlet Le Bourget-ban

Szerződéseső - a francia sajtó így jellemzi a Párizs melletti Le Bourget-ban hétfőn megnyílt, 49. nemzetközi légi- és űrszalon első napját. A gazdasági sajtó szerint a "keringőt" a Boeing nyitotta meg: az amerikai cég 1,7 milliárd dolláros szerződést írt alá a Quatar Airways-zel, de az Airbus sem panaszkodhat: a gyártónál eddig összesen 142 gépet rendeltek. És a jelek szerint mindez csupán a kezdet.

A legnagyobb érdeklődés eddig az Airbus A320 Neo típusú gépe iránt mutatkozik, amely 15 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt az elődjéhez képest, két tonnával nagyobb rakományt képes szállítani. Az amerikai repülőgép-bérbeadásra szakosodott GE Capital Aviation Services (GECAS) ebből a típusból hétfő reggel hatvan darabot rendelt meg, a tranzakció értéke a hírek szerint 5,5 milliárd dollárra rúg.

Az ugyancsak amerikai, amúgy a magyar származású Steven Udvar-Házy által irányított, szintén bérbeadásra szakosodott, Air Lease is komoly fantáziát lát az A320 Neóban: ők összesen 36 gépet rendeltek, további 14-re pedig vételi opciót jelentettek be, emellett tizenegy nagytávolságú A330-as és egy A321-es megvásárlására is szerződést kötöttek.

A svéd SAS az A320 Neóból 30 darabot vásárol 2,8 milliárd dollár értékben, de az igazi nagy dobást a malajziai Air Asiával aláírandó szerződés jelentheti majd: a távol-keleti társaság több mint kétszáz ilyen repülő megvásárlásáról folytat tárgyalásokat az Airbus vezetésével. Ha ezt az üzletet is sikerül nyélbe ütni, akkor az európai gyártó a hét végéig tartó vásáron akár hatszáz repülőt is eladhat.

A Boeingnél is szaporodnak a szerződések, a Quatar Airways mellett az Air Lease összesen huszonkilenc gépet vásárol tőlük, de a kisebb gyártók tulajdonosai is dörzsölhetik a markukat. A kanadai Bombardier tíz, a regionális közlekedésben használt CS100 típusú gépet értékesített, az Airbus anyavállalata, az EADS és az olasz Alenia Aeornautica által birtokolt ATR tizennégy, a brazil Embraer pedig 39, a rövid távú közlekedést szolgáló gép eladásáról írt alá szerződést a vásár első napján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×