eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Washington óva inti Szíriát

A demokráciát követelő szíriai tüntetőkkel szembeni erőszakos kormányzati fellépés azonnali beszüntetésére szólított fel az Egyesült Államok, egyúttal támogatásáról biztosította az említett fellépést elítélő, európai országok által az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) benyújtott határozattervezetet. Közben szombaton a szíriai hadsereg tankokkal vonult Dzsiszr as-Sugúr bejárataihoz.

A washingtoni Fehér Ház közleményében határozottan elítélte, hogy a szíriai kormány pénteken "mértéktelen erőszakot" alkalmazott országszerte a tüntetőkkel szemben, s az erőszakos cselekmények azonnali beszüntetését követelte.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pedig szóvivője útján elfogadhatatlannak minősítette katonai erő civilekkel szembeni alkalmazását, és mélységes aggodalmának adott hangot a szíriai erőszakos cselekmények miatt. A szóvivő előzőleg arról számolt be, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök nem hajlandó fogadni az ENSZ-főtitkár telefonhívásait.

Szíriában pénteken országszerte tízezrek tüntettek Bassár el-Aszad rendszere ellen, és a kormány erői helikopterek segédletével legalább 22 (más adatok szerint 28) embert megöltek. Török források szerint a megtorlás ellen menekülve már 4.300 ember lépte át a határt.

Az amerikai kormány támogatásáról biztosította azt a határozattervezetet, amelyet még szerdán nyújtott be négy európai uniós tagország, s amely elítélné Szíriát a tüntetőkkel szembeni brutális fellépésért. A tervezetet Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Portugália ENSZ-képviselője nyújtotta be; az előbbi két ország a BT állandó, míg az utóbbi kettő a testület nem állandó tagja.

A határozattervezet nem sújtaná szankciókkal Szíriát, de elítélné a tüntetők elleni fellépést.

A BT-tagországok diplomatái pénteken ismét találkoztak, hogy megkíséreljék áthidalni a tervezettel kapcsolatos nézeteltéréseket, de nem jártak sikerrel. A 15 tagországból álló BT-ben 9 tagállam szavazná meg a tervezetet. Az állandó tagok közé tartozó, vétójoggal rendelkező Oroszország és Kína viszont ellenzi, hogy a BT határozatot fogadjon e kérdésben, s négy nem állandó tagországnak is fenntartásai vannak a szöveggel kapcsolatban.

Közben Valíd Moallem szíriai külügyminiszter levélben arra figyelmeztette Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, hogy a határozat elfogadása súlyosbítaná a szíriai helyzetet, mert csak felbátorítaná "szélsőségeseket és terroristákat" - ahogyan a szíriai kormány a lázadókat nevezi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×